Fenomenalno kreativni magazin

Amidžina lekcija

Dugo nisam vidio najstarijeg rođaka, svog prezimenjaka, i neku noć se sretnemo ispred kuće. Što bi rekli slučajno.
– Đe si? Šta ima? Čujem fotografišeš… baš sam naletio na neke tvoje fotke, fino ti ono izvučeš. Baš voliš Sarajevo, ha? Ono ti je često tema.
– Hej roki, đe si ba? 
Namjerno mu naglasih ono “ba” kao odgovor na njegovo pitanje: “Baš voliš Sarajevo?”
– Naravno da volim. To je moj grad, tu sam rođen. A, posebno Baščaršiju. Zar si zaboravio kod koga sam dolazio na Baščaršiju kao mali. Ko živi deset metara od Sebilja? 

Kroz smijeh ga pitah…
– Zar se još sjećaš toga?
– Pa normalno, to se ne zaboravlja nikad. Ništa ljepše nego kad ideš u goste kod amidže i strine na Baščaršiju i to prvi ulaz od Sebilja. To mi je bilo kao da ulazim u vremensku mašinu, a ne u haustor. Stari grad, stara ulica, stara zgrada. Pa onda amidža Mustafa počne pričati o historiji i izgradnji grada, a ja jedva čekam da izađemo nas dvojica u šetnju da vidim sve te građevine i starine.
-Ma daj, zezaš me da se i toga sjećaš. Baš je lijepo evocirati stare uspomene!
-Da, jeste… I dan-danas pamtim tu prvu noćnu šetnju Ferhadijom i jednu od najvažnijih lekcija svakog Sarajlije… Gdje i šta jesti i piti, gdje su najbolji ćevapi, čorbe i pite, pa gdje svratiti na kolače, sladoled i gdje je najbolja boza i limunada… i tako smo obišli đir Ferhadijom amidža Mustafa i ja. Nakon ćevapa petice kod Ferhatovića i bureka u Bosni svratimo na tufahiju u Egipat… Eh, kad se sjetim. Bitna lekcija. Vjerovao ili ne i dan-danas gajim tu tradiciju.
– Šta radiš sutra da ponovimo taj đir Ferhadijom?
– Ništa roki, može naravno!
I usaglasismo se obojica kad je dobra klopa u pitanju od malena se uči gdje treba ići i tu tradiciju treba čuvati i održavati. O ukusima ne treba raspravljati, svako ima svoju omiljenu gurmansku tradiciju i đir po Baščaršiji. Ja se i dan-danas držim one amidžine.

(posjeta 167 puta, 1 danas)
Total 5 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Senad Guso
Web stranica | + posts

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search