Fenomenalno kreativni magazin

Basara

Čudne su ove naše vrleti i goleti. Insan bir postane bir utisne sjeme, pa potlje natovari breme i tako nosi brigu od postanja, željno a nikad blagostanja, gladno a pretrpano nadanja, nikad tamo ni ovamo vego na granici između jave i sanjanja, u jednom pogled tuge i sreće, istine čvrstina miluje, milosna kiša gromuje, rijetko sunce lije i bije. Kao da se namjestio neki kraj koji je nit pakao nit raj a opet se čini, vendar sve zavisi od onoga koji gleda. I bila jedna kuća, bio jedan čovjek, bila jedna žena,bio jedan sahan, bio jedan oganj, bila jedna greda i jedno tijelo. Pa se užeženo rastopilo i začelo, međ širokim plećima još širim grudima usko polje međ planinama. Blagorodno i milostivo. Da se svaki insan zapita odaklen se više sva ta bogatstva goje i roje odaklen se takovi poje i sa kojijeh izvora. Pa se načini jedan takav insan da mu na dunjaluku u taj vakat međ tuđima nije niko ravan, a ovdje međ svojima bio i niko. I poniknuvši postao i ostao niko. Sve dok ga kam ne poklopi uzgor ga ponovo rodi, pa se onda besjeda o njem zbori kako je bio najbolji. A takovi šute pobacani u redovima po vim bosanskim vrletima i goletima. Šutnjom zbore i govore. Kako su i živjeli. Nedaleko od dedine kuće bilo je mezarje, a pored mezarja još jedno. Šutljivo gordo i kameno. Stameno. Bremeno. Djeveno. Miveno i puteno. Obraslo a ne zaraslo. U travi a vidno. Vidno a stidno. Krilo se a vidjelo se. U redovima razbacano. Baško nabacano a nije. Samo se činilo. I mir se uselio međ njih bijele, a svjetlošću sijale sijede vlasi međ travom se zanijele i ponijele, vile ih umivale bardacima na bijelim jednostranim kracima i oko njih svoje kose bijele plele, odapinjale luk i strijele ka onima koji hode zlom prema njima u pohode, sjetvu žele, kolo rukama plele i gordo stajale sa rukom podignutom ka pješaku, da stane i zamisli se kuda ide, pa da se vrne na vakat, dok nije počeo kucati kudret sahat.

Majka mi je pričala jednu priču, o Basari kao meni nadnaravnom biću. Mijenjat se nije mogla a nit htjela a prepoznata nije bila od voljenog joj, nit kuće mu, nit sela. Nije bila sveto biće, ali su je doživljavali tako. Međ obrvama joj bi utisnut znak puta, onog koji nas najpotlje svakog čeka. Kazuje mi majka, jedno jutro osvanula o gredi, zakinuta bila vas cijeli život. Vendar nije u svojoj kući imala puta pa ga potražila gore. Pitah majku zašto je digla ruku na se. Veli mi nije ona, šćeri, život uzele kućne joj zvijeri, meso trgali među se, i krv pili, valjda su jedne noći pijani bili i u pjanstvu je ružno udarili. Majka, udarac je ružan svaki! Ali eto njoj, veli majka, taj zaigra o glavi. Pričali su potlje da su se zvijeri dogovorile da je okače i sramotu nakače na gredu.

Basaru niko skinuti nije mogao, uže se nije dalo presjeći sve dok onaj koji je umorio nije svojom rukom odvezao što je i prvotno svezao. Onaj što zlo sveže taj će ga najpotlje i vlastitim rukama odvezati, nek zna šta mu je rezati kad se Bogu ne prepusti život, a jednima olakša put koji ga na čelu nose. Tako je, muž njezin, paž, rukom zla odao posljednji omaž, Basari, tom mesu u jednoj ženi, okačenoj na drvenoj gredi, međ duvarevima gdje su joj zli djedi igrali oko mesa ko oko bijesne sofre. Nekakva stuga me uhvati svaki put kad prođem, Basara mi nekako u misli dođe pa je se sjetim, i gledam po ovim vrletim kako se igra sa nerođenim djetetom pod prsima, njenim Gorčinom, što gorčinama žeže i pali oči i ruke onima što ukaljaše svoje ruke crvenom krvlju bijele Basare. Takovi su vam nesoji koji gutljajeve kalemima broji, i siječe, reže, u nevakat granje i suši rukama ono Božje davanje u tijelu, zamagljuju pute onima koji put imaju na čelu, i krate živote onima koji šute, međ zidinama svojih basara.

(posjeta 159 puta, 1 danas)
Total 0 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Đenana Bajraktarević
Web stranica | + posts

Pismenost je prelazak iz vijesti u (s)vijest a svjesni mogu (ras)poznati ono(g) što jest od onog što nije.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search