Fenomenalno kreativni magazin

Hadžibeg 3

Naslovnica: Hadžibeg 3
Izdanja:Meki uvez - Treće izdanje: KM 22,00 BAM
ISBN: 1974284239

U nas ti, u Bosni, odvajkad', haman svaka avlija ima i uzgaja 'Hadzibega'. 'Hadzibeg' se gajio sa posebnom paznjom, jer je oslikav`o toplinu, ljubav i gostoprimstvo koji u toj kuci vladaju. Posebno su ga njegovale cure pred udaju i u takvim avlijama je bio ponajljepsi. Svaki 'Hadzibeg' ima svoju boju, i ta boja i bujnost biljke i ljepota cvijeta je bila mjera rahatluka u toj porodici.

Izdavač: Zoro
Dizajneri naslovnice:
Žanrovi:
Oznake:
Odlomak:

U današnji vakat svaka se riječ mjeri i premjerava i u svakoj se, me'š'čini, neko nađe i zahatari. Svako na svoj način sluša istu priču, a svako drugačije čuje i razumije. Svako samo gleda ima l' đe njega u tome. Bezbeli da se i nađe, ako se traži dlaka u jajetu.

 

RecenzijeBoris Lalić napisao:

Uzeir Hadžibeg je jedna od najuspjelijih književnih pojava savremenog bosanskohercegovačkog društva. Njegove priče postale su za kratko vrijeme veoma popularne, a raširile su se prirodnim putem, tako što su ih ljudi jedni drugima prenosili na radost i veselje. U novijoj historiji bosanskohercegovačke književnosti malo je onih koji su samom svojom pojavom, bez naročite pomoći medija i marketinških stručnjaka, osvojili veliku publiku. Sarajevski pisac Kemal Čopra jedan je od rijetkih kojem je to pošlo za rukom. Pripovijedajući kroz fiktivni lik Uzeira Hadžibega, simpatičnog tersli stanovnika iz bosanske mahale, gospodin Čopra je za trenutak vratio književnosti ono što joj pripada po prirodnom pravu, a to je da bude rado čitana i rado dijeljena sa drugima.

Danira Šarić napisao:

Čestitam poštovani Uzeir Hadžibeg na vašim poklonima tradiciji i bosanskohercegovačkoj književnosti, dragocjenim knjigama i objavama na fb, i osjećaju za pravdu, istinoljublje, etiku kroz sve ispričane priče. Hvala na promociji vrijednosti vašeg pera i velikog rada, prisustvu na književnim večerima, jer tako širite miris kulturnog blaga bezvremenskog pripadanja umjetnosti.

Mediha Omerović Smajlović napisao:

„Hadžibeg“ nije za mene samo knjiga, već čitava jedna kultura življenja u kojoj Uzeir Hadžibeg udahnjuje dušu bosanskom insanu i opisuje šta ga čini sretnim, a šta mu fali. Na vjetrometini između Istoka i Zapada, raznih događanja, a naročito navale Pink televizije kulture, za mene ove priče stoje kao štit svega što je izvorno bosanskohercegovačko i što nas čini jedinstvenim i drugačijim. Ko želi razumjeti filozofija je vrlo jednostavna:
„Nemoj se stiditi onog što jesi, a truditi da budeš ono što nisi!“
Hadžibegova je najljepša bašča priča na internetu, a i komentari su kao leptiri koji slijeću i uzlijeću sa priče na priču i šire pozitivnost.
Ejvala ti pisanje Poštovani Uzeir Hadžibeg!


(posjeta 214 puta, 1 danas)
Total 0 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search