Fenomenalno kreativni magazin

Hadžibegova druga

Naslovnica: Hadžibegova druga
Izdanja:Meki uvez - Treće izdanje: KM 22,00 BAM
ISBN: 9789958589782
Stranica: 222

Ima u „Hadzibegu“ svega. Od naseg mentaliteta, karaktera, kritike politike na jedna briljantan nacin, koji sve govori a ne opterecuje. Sve je u „Hadzibegu“ prožeto jednostavnoscu i plemenitim porukama. (Sead Omerovic - Knjizevnik i novinar) Hadzibegove price ne samo da bude ona njezna sjecanja na djetinjstvo, na jedno drugo vrijeme, vec su i svojevrstan rijecnik jednog jezika koji jos samo zivi ponegdje u ponekim budzacima sarajevskih mahala i trajan su dokument o jednom vremenu, o ljudima i obicajima, o zivotnoj mudrosti…

Objavljeno:
Izdavač: Zoro
Dizajneri naslovnice:
Žanrovi:
Oznake:
Odlomak:

KREDENAC

PROČITAJ VIŠE

Bio u nas jedan mudri dedo baš ko onaj tvoj s Ploče, i taj ti je dedo odgojio unuka, vrijednog i pametnog ko što je i sam bio. Završio unuk škole, više pa i najviše i kad je trebalo da se zaposli pravac Njemačka, jer u nas ti posla nema za svakoga ko što i sam znaš. Žao mu bilo dede ostavit pa ti je on obišo ono malo rodbine što su imali, daižišnu, tetišnu i amidžincu da ih zamoli da pripaze dedu dok se on ne vrati, a kad se vrati da će ih dobro nagraditi. Svi mu obećaše, a amidžinca čak reče da ne treba ništa donosit jer to je njihova dužnost. Prođe godina sad pa sad i unuk dođe kod svog dede da ga obiđe i da malo dušu nahrani dedinim pričama, jer je godina u tuđoj zemlji kratka a teška za tijelo, a kamo li za dušu, kažu.
Helem, iskupila se rodbina i on upita dedu pred svima kako su ga pazili.
-Plaho, bome, veli dedo, ko rodbina, samo su mi neke pare nestale iz kredenca.
Svi se zgledaše, nasta muk sve dok daižišna ne progovori prva:
-Kakve pare, bolan dedo, nisam ti ni išla u kuću.
-Ama nisam ni prišla kući kamo li prag prešla, nastavila se tetišna.
-Ko da sam ja imala kad od svog posla i doć kamo li po kredencu prebirati, veli amidžinca dok je brže bolje izlazila, a za njom i ostale dvije.
Kad one zamakoše dedo će ti njemu:
-Nisu meni sinko nikakve pare nestale neg sam htio da od njih čuješ kako su me pazile i hizmetile mi.
Ispriča on meni ovu priču, a ja osta dumat za njim, ko da sam je već čuo ili pročitao, kako god, plaha je priča za ovog vakta pa je vrijedi i prepričavati, More bit je i ovo narodna mudrost da bi se stari bolje pazili.

KOLAPS
RecenzijeSnjezana Mulic Softic (Knjizevnica i novinarka) napisao:

Zato je ova zbirka prica vazna. Ponesite je sa sobom, gdje god hocete, i uvijek cete biti sigurni da ste sa sobom ponijeli i historiju, i kulturu, i jezik, i obicaje jednog djelica planete Zemlje.


(posjeta 110 puta, 1 danas)
Total 0 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search