Fenomenalno kreativni magazin

Čovjek koji prati vrijeme

Gledajući nebo, stari ljudi su znali kud, šta i kako, kad se sije a kad ne smije, kad će kiša a kad će sunce žežati, kuda krenuti kad ne znaš gdje si, a i kad znaš da se, biva, moreš nekud okrenuti, kud ti srce i duša naginje. Oni baška stariji ćutili su promjene u kostima, mada ni sama nikad nisam znala kako ni otkud ali eto. I to insan more. I vajk tačno i pricizno. Eto tako se insan, valjda, saživi sa prostorima, prostranstvima i ne treba mu potlje mnogo da zna.

Tako je moj dedo u ‘naj vakat, gledao i mirio se u sebi i spram nebom. Ako rogovi mjeseca okrenu ka gore nejma kiše taj mjesec, a ako budu dolje okišat će se. Znao je s koje strane kiša dolazi taj dan, a kad će da nas obajde. Jednoć su nas muhe obuzele na avliji, on kaže “eto kiše” i ne projde malo, vendar, zapada.

Bili su dani kad mu je bilo tegobno, ne zbog kostiju nego zbog duše. Tad je dizao dlanove otvorene gore i širio ruke, biva uradio je sve što je u njegovoj moći sad je ostalo da ozgor dođe šta mu treba. Gledala sam u njega ko u nekog mudrog i znanog insana, odveć posebnog. Pamtim i vakat u kojem je okretao dlanove dolje a dizao ruke gore, i molio da podari žednim sjemenima milost a gladnim ustima radost. Tad su to zvali Lutfijama. Svaki put bi vraćajući se kući okisao i došao nasmijan, sretan i radostan jer ga je čuo onaj što čuje i tišine.

Tako je to kad insan prati vrijeme, a bogami i zemlju, jer tad i vrijeme prati njega, a i zemlja koju pazi.

Pitam se kolko smo se udaljili od neba i od zemlje a i oni od nas… jerbo nit šta radimo da ne bude do nas, nit se okrećemo rukama gore da nas pomogne, biva jer dalje nije do nas.

Lutfija neće doći ako ne radiš pa zamoliš jal rukama, jal na kamenčiće, da žednog napoji, gladnome poda, sirotog obuje. Jer ni zemlja ne rađa a ni nebo ne pomaže onome ko ga ne prati. Jah!

(posjeta 80 puta, 1 danas)
Total 4 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Đenana Bajraktarević
Web stranica | + posts

Pismenost je prelazak iz vijesti u (s)vijest a svjesni mogu (ras)poznati ono(g) što jest od onog što nije.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search