Fenomenalno kreativni magazin

“Demijan” od Njemačke do Južne Koreje

“Demijan” je jedan od nekoliko Hesseovih romana u kojem se kroz život glavnih ličnosti oslikavaju različiti pogledi na život, svijet, dobro i zlo, kao i na pravila koja sami sebi postavljamo ili nam društvo postavlja.

U ovom romanu prizma kroz koju gledamo Hesseove misli, makar one koje nam on otkriva, jeste Emil Sinkler. Dječak, koji je živio u jednom svijetu čistoće, strogoće svojih roditelja i onoga što on smatra odgovornošću, nakon krađe jabuka sa nasilnikom Francom upoznaje nepoznati „mračniji“ svijet gdje ne važe sva pravila koja je on pod roditeljskom kućom ili u latinskoj školi naučio. Roman nosi naziv po njegovom prijatelju iz djetinjstva, Maksu Demijanu, koji ga spašava od Franca i vodi ga kroz novi svijet sa svojim tumačenjem biblijske priče o bratoubistvu, priče o Kainu i Abelu. Iako je u romanu vidljiv utjecaj različitih religija kao i ideje Karla Junga, psihoanalitičara, koji se zanimao i za filozofiju i okultizam, knjiga nije komplikovana za čitati. S lahkoćom i postepeno kroz etape života glavnog junaka, Sinkler razvija svoju ličnost i upoznaje svoju dušu, a Maks Demijan i njegova misteriozna majka su uvijek tu negdje prisutni da Emila vode dalje u svijet nepoznanice.

Knjiga je i kratka, te se s lahkoćom može pročitati tokom jednog slobodnog popodneva uz kafu. Ako ste fan korejskog popa, odnosno fan grupe BTS, možda ste već ranije čuli za Hessea i Junga. Zanimljiva činjenica jeste da je radnja ove knjige direktna inspiracija za spot njihove pjesme „ Blood, Sweat and Tears“. Prije čitanje knjige, kao neki novi vid čitanja, možete pogledati spot i poslušati pjesmu, te u samoj knjizi prepoznavati motive i tok radnje.

(posjeta 167 puta, 1 danas)
Total 0 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Luka Bošković
Web stranica | + posts

"Nothing in the world changes, except the props and the stage."

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search