FenomenoBook

“Demijan” od Njemačke do Južne Koreje

Salvador Dalí & Hermann Hesse's Curios Parallelism
salvador dalí & hermann hesse's curios parallelisme

“Demijan” je jedan od nekoliko Hesseovih romana u kojem se kroz život glavnih ličnosti oslikavaju različiti pogledi na život, svijet, dobro i zlo, kao i na pravila koja sami sebi postavljamo ili nam društvo postavlja.

U ovom romanu prizma kroz koju gledamo Hesseove misli, makar one koje nam on otkriva, jeste Emil Sinkler. Dječak, koji je živio u jednom svijetu čistoće, strogoće svojih roditelja i onoga što on smatra odgovornošću, nakon krađe jabuka sa nasilnikom Francom upoznaje nepoznati „mračniji“ svijet gdje ne važe sva pravila koja je on pod roditeljskom kućom ili u latinskoj školi naučio. Roman nosi naziv po njegovom prijatelju iz djetinjstva, Maksu Demijanu, koji ga spašava od Franca i vodi ga kroz novi svijet sa svojim tumačenjem biblijske priče o bratoubistvu, priče o Kainu i Abelu. Iako je u romanu vidljiv utjecaj različitih religija kao i ideje Karla Junga, psihoanalitičara, koji se zanimao i za filozofiju i okultizam, knjiga nije komplikovana za čitati. S lahkoćom i postepeno kroz etape života glavnog junaka, Sinkler razvija svoju ličnost i upoznaje svoju dušu, a Maks Demijan i njegova misteriozna majka su uvijek tu negdje prisutni da Emila vode dalje u svijet nepoznanice.

Knjiga je i kratka, te se s lahkoćom može pročitati tokom jednog slobodnog popodneva uz kafu. Ako ste fan korejskog popa, odnosno fan grupe BTS, možda ste već ranije čuli za Hessea i Junga. Zanimljiva činjenica jeste da je radnja ove knjige direktna inspiracija za spot njihove pjesme „ Blood, Sweat and Tears“. Prije čitanje knjige, kao neki novi vid čitanja, možete pogledati spot i poslušati pjesmu, te u samoj knjizi prepoznavati motive i tok radnje.

(posjeta 90 puta, 1 danas)

"Nothing in the world changes, except the props and the stage."

Published by Luka Bošković

"Nothing in the world changes, except the props and the stage."

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *