Fenomenalno kreativni magazin

Država

Kad bi insan, nedo Bog, mogo birat da se rodi u nekom drugom vaktu, vala Mula Mustafa onaj tvoj vakat ne bi nikad izabr`o, ko što ni ti ne bi ovaj moj. Što bi latini rekli: Ljubav prema svojoj sudbini ma kakva ona bila. Biva, insan najvoli sebe i svoj život pa ondar sve ostalo. Kako voli sebe i svoju sudbinu tako voli i sve svoje pa i svoju zemlju, bezbeli, ma kakva ona bila. E tu je belaj, moj Mujo. More bit bi i ti proživio bolji život, izučio veće nauke neg što jesi da si onomad otišo za Carigrad, ali nisi, ko što nisam ni ja u Njemačku kad sam mogo. Neda nam ova ljubav za svojom sudbinom i za svojom zemljom pa makar se napatili oba ko što i jesmo. Baš ko da su je latini izmislili samo da bi nama bilo teže. 
Da si živ, a bolje ti je što nisi, da ne gledaš ovog jada i poganluko što se nakotilo u nas.
Nit si ti, nit sam ja biro kad ćemo se rodit, a rodismo se oba u nevakat. A kad je ovdje u nas bio vakat za bilo šta osim za umrijet, moj brate Bašeskija?
Mogu ti rijet da se sve promijenilo, a da se ništa promijenilo nije. Ljudi se i dalje rađaju i umiru ko nikad prije. Da si živ, trebo bi ti dan duži od godine da zapišeš ko je sve umro, ko došo, a ko otišo iz šehera. Nejma više kuge da mori narod ni turskog zemana i zuluma ko u tvoj vakat. Turci su ti sad ko i svi ostali, a turskog katila je zamjenio nakav, jal stoput bolji,jal stoput gori. Ne umijem ti rijet.
Neš mi vjerovat da i mi Bosanci i Hercegovci imamo svoju državu i svog Sultana. I to trojicu, u isti čas. nije ti šala. Jah ! Sad ti je Sarajevo ko što je bio Carigrad u tvoj vakat. Odavle se sad šalju fermani kako će bit i šta će bit, i ko će šta bit u Bosni, a bome i u Hercegovini. 
Al ne bidne , haman nikad tako, a saš čut i što. Ne rekoh li ti da u nas imaju tri sultana, dva vlaha i jedan naš. Kad naš pošalje kakav ferman ova dva ga sačekaju, ko hajduci u zasjedi i posjeku. Haman ništa od njih nemere proć dalje, pa ti vidi. 
Šta bi te još moglo zanimat iz ovog vakta, bezbeli nešto o Bosni. Bosna ko Bosna. Svašta je nešto tare, a ništa je satralo nije. Uvijek se pridigne iz pepele iznikne, ljepša neg što je bila. Tako je valjda zapisano. Nisu džabe tvoji derviši hukali, a hodže učile Ajetulukursije da joj ni jedan dušmanin ne mere ništa. Al što dušman nemere moremo mi sami, moj dobri Mustafa. Ha se odbranimo i trsimo dušmana stanemo se glođat izmeđuse I eto ti belaja. Mi smo ti sebi največi dušmani, ko što i sam znaš. Asli protiv toga ne pomaže ni dova ni hukanje.
Samo još da ti reknem da je od tvog vakta bilo hejbet bitaka I ratova, a da su poslije ovog zadnjeg, kad smo se mi Bošnje po prvi put borili za se, nastale velike seobe, pa ti sad nas ima po vascjelom Dunjaluku razasutih. Nejma đi nas nejma dok država stoji i čeka, a svak se ko pita, čija je ovo Bosna? 
Čija je god i kakva je god, naša je to zemlja, čija će bit, jer sve naše je na njoj i pod njom. Jest da je podjeljena na tri djela, i svak bi ono svoje hise prenio neđe drugo i radio sa njim nešto drugo, al nemere, jer država stoji li stoji, i to država jedan kroz jedan upisana u sve dunjalučke ćitabe… i kapak!. Nejma dalje.
Nije lahko imat svoju drzavu, moj Mujo, Kažu da je prvih sto godina najteže, nek nam je hairli pa kako god.

(posjeta 993 puta, 1 danas)
Total 12 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Kemal Čopra
Web stranica | + posts

Sve prolazi, a ništa prošlo nije. Sve se rastavlja samo da bi se opet srelo i sastavilo, a ništa spojeno, ni rastavljeno ostalo nije.

H
Hadžibeg
+ posts

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search