Art

GojakArt-Primjenjena umjetnost u BBI centru

Jeste li znali da originalne suvenire koje ćete na sebi nositi ili pokloniti Vama dragoj osobi možete pronaći u GojakArt-u? Jedinstvenost suvenira leži u tome što perspektivni umjetnik Nijaz Gojak prenosi svoja umjetnička djela s puno ljubavi na njih. Ovaj umjetnik je prethodnih godina gradio karijeru likovnog umjetnika pod utjecajem neoplasticizma, prije svega holandskog slikara Mondriana. Njegov rad Mona Lisa iz 2009. godine je dio diplomskog rada na temu “Slikarstvo tradicije” sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Rad je objavljen u modernom udžbeniku za brazilske srednjoškolce, “Trening modernog čitatelja”, autora Fernanda Marcilja. Umjetnik Nijaz Gojak je svoje djelo, odnosno sliku, na kojoj je prikazao stari dio grada – Baščaršiju, odlučio prenijeti na drugi medij, pa su tako nastali suveniri GojakArt-a, kojima je samo dodao umjetnički natpis Sarajevo. Na ovaj način on šalje poruke o ljepoti Sarajeva, kao i cijele Bosne i Hercegovine. GojakArt su urbani proizvodi koji su specifični, jer su printovi na njima zapravo umjetnički radovi.

Ovisno o ukusu pojedinca, možete odabrati majicu, ceker, šolju, jastučić ili magnet. Na majicama i cekerima oslikane su arhitektonske znamenitosti i motivi grada Sarajeva, kao što su Vijećnica, Sebilj, panorama Baščaršije, ali i Stari most u Mostaru, motivi bosanskog veza izraženi na savremeni način, kao i slike sa detaljima iz svakodnevnog života jednog grada. Bitno je naglasiti da se u proizvodnji GojakArt koriste ekološke boje formirane na vodenoj bazi i bez upotrebe iritirajućih razređivača. Majice i ostale proizvode možete pronaći u BBI centru na II spratu ili direktnom narudžbom preko Facebook stranice GojakArt. GojakArt je uvršten u direktorij Made of BiH i time predstavlja bh. kreativnu industriju kao poduzetništvo inspirisano bosansko-hercegovačkim nasljeđem. Vizual za ovogodišnji promotivni materijal BBI pripremio je akademski slikar Nijaz Gojak GojakArt kao spomen na velikog prijatelja, našeg arhitektu Seada Gološa koji je ostavio neizbrisiv trag moderne arhitekture. Kompozicija BBI digital arta je oslikana u čistim bojama u jednom expesionističkom stilu. Sama kompozicija oslikava život u apstraktnom stilu kao radost života u bojama, sa sloganom “BBI – Mjesto susreta”. Kontrast boja na kompoziciji je toplo-hladno koji je spojen kao u jednoj muzičkoj simfoniji. Sama zgrada BBI stilski je oslikana, bez prekomjernih elemenata, dovoljno slikarski jasno sa umjetničkim ukrasima. Plato BBI je ispunjen svakodnevnim prolaznicima. Neki od njih su tu, jer nekoga čekaju, neki pak radi odlaska u shopping, dok oni treći šetaju lijepim Sarajevom, pa tako i platoom ispred BBI. Nebo iznad BBI kao da je podijeljeno u nekoliko nizova nebesa, a sunce obasjava simbolično sve i otkriva se kao neka nepotpuna kula.

(posjeta 142 puta, 1 danas)
Total 7 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Alisa Zećo

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search