Fenomenalno kreativni magazin

Hamzi ga hop, ali jok kod Dike

Hodžinica je oduvijek bila žena cvijeća. Sad otkako je zagazila u rane srednje godine, kad kažu da je žena još i najljepša, najsnažnija i najčvršća, poput gazele hitro prkosi vremenu, poput lavice i dalje postojano organizira svoj dom.

Uvijek gostoprimljiva, vesela i društvena dočekuje i ispraća, uz iskren osmijeh, uvijek široko otvorene ruke persona je veoma grata u složnoj mahalici od 30-ak domaćinstava.

Zašla u dvadeset i prvu godinu braka. 

Nisu dugo ašikovali; brzo ju je efendija, tek stasalu, „prevario“ i oženio. Otad ne prođu četiri dana u nizu a da joj ne donese cvijet… bijeli ili crveni. Bijeli jer je to njena omiljena boja, a crveni jer je on voli.

Zašto četiri dana? Jer se, veli efendija, ponosno sve odigralo u četiri dana. 

Vidio ju je prvi dan. Drugi dan je saznao ko je ona. Treći dan su im se susreli pogledi. Četvrti dan ju je odveo svojoj kući. I svi to u mahali znaju!

Kad nestane cvijeća u sopstvenoj bašči, na livadi, u malenoj cvjećari u njihovoj mahali, potpomažu bašče komšija. Svi prate ovaj posebni efendijin adet, raduju se, pa znaju maksuz zasaditi pokoji bijeli ili crveni cvjetić da bi „namamili“ efendiju. 

Rado je viđen gost – i on i njegova hanuma. Svakom on najavi svoju „krađu“ – po nekoliko puta.

Samo Dika po svom. A ni efendija je nikad ne zaobiđe. Svaki put ga čeka i dočeka ta glasna plemenita starica da bi popili kahvu zajedno, jer ne da Dika nikome svoje ruže. A voli društvo. Sama je ostala, a bašča joj gizdava – i ljeti i zimi. Njen mamac. Voli ugostiti – bilo koga, efendiju posebno, ispričaju se… Ubiju Dikinu samoću.

Poviče: “Hamzi ga hop, efendija!” Moje ruže, trnovite ali najljepše. Allah sve vidi, pa ti bujrum.”
A efendija isto: „Halali, Diko, moja ružo najljepša. Neću tvoje.” I u smijeh.

Kad se prospe miris akšama u hladnoj noći, ništa ljepše nego udahnuti ga i biti sretan i zahvalan na svim Božijim blagodatima i na šarenilu Božijeg prostranstva. Udahni, izdahni i zahvali se.

(posjeta 180 puta, 1 danas)
Total 8 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Nadža Mujkić
Web stranica | + posts

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search