Himna smrti

Život trči u prostranim, divljim poljima.

Kuda si pošao?

U usamljenom svijetu, grubo priznanje.

Šta tražiš?

Ovaj svijet stvoren od suza,

završit će se ako umrem?

Životu u potrazi za srećom,

ništavilo je to što tražiš.

To nasmijano cvijeće i uplakane ptice,

njihovi životi su isti.

Jadni životi prepušteni življenju.

Ti si taj koji pleše na ivici oštrice noža,

plešući život zadubljen u taštini!

Znaš li da si prevaren?

Sve u svijetu ti je uzaludno,

poslije smrti slijedi ništa!

Tekst preveo: Luka Bošković

Biografija Yun Sim-Deok je često skandalozno izlagana zbog njene afere sa oženjenim muškarcem, profesorom engleskog jezika Kim U-jinom. Za vrijeme japanske okupacije Koreje, dvoje ljubavnika su se pronašli i započeli aferu.

Yun Sim-Deok je bila poznata kao prvi profesionalni sopran u Koreji. Rođena je 25. Jula 1897. godine u Pyongyangu. Yun je rođena u siromašnoj porodici i svojim trudom i zalaganjem uspjela je dobiti stipendiju za stududij na Muzičkoj akademiji u Tokyu. Iako je bila prvi sopran, za Koreance je to bio relativno nov pojam, za njih je to označavalo “zapadnjačku pop muziku”, te nije bilo općeprihvaćeno. Novac je zarađivala predavajući kao učiteljica, te povremeno pjevajući pop pjesme.

S druge strane Kim U-Jin odrastao je u komforu, imao je sve što bi poželio. Otišao je u Japan kako bi izučavao englesku književnost na prestižnom univerzitetu. Jako teško je doći do više podataka o njemu. Poznato je samo da, iako su iz dva različita svijeta, ljubav između njih je bila ogromna. U-Jin, iako oženjen, volio je Sim-Deok zbog svega što je ona predstavljala. Učeći o zapadnjačkim teorijama, o komunizmu i socijalizmu, U-Jin je shvatio da je Yun Sim-Deok zapravo sve što ima stekla samostalno, za razliku od njega. Za njega ona je bila idealna žena. Naporno je radila, unatoč svom siromaštvu. Pored toga, imali su duboko razumijevanje za živote jedno drugog. Pomalo slomljenog srca oboje, jasno im je da u očima svijeta njihova ljubav je pogrešna, ali za njih je to bilo jedino sigurno utočište.

Yun Sim-Deok napisala je Pjesmu smrti 1926. godine. Ploča je snimljena u Japanu. Sama pjesma rađena je prema valceru “Waves of Danube” kompoziranog od strane Ion Ivanovici-a. Tri dana nakon toga, Yun Sim-Deok se ukrcala na brod u Shimunosekiu (Japan) i zaputila se ka Busanu (Koreja). Kim U-Jin se također ukrcao na brod s njom. U toku noći, ljubavnici su prošetali palubom, izuli svoju obuću i uz posljednji poljubac skočili sa broda u mračnu, duboku vodu, u sred Hyeon-Tae Han mora. Slušajući njen glas, kako pjeva tmurnu melodiju, jasno se vidi da je pjesma pisana za Kim U-Jina. Njihov svijet, zaista je bio stvoren od suza, njihova potraga za srećom ostala je u dubini ledene vode.

Pjesma smrti, postala je popularna nakon ovog, budući da je ovo zapravo bio period kada je Koreja bila pod Japanskom okupacijom. Oboje su zapravo postali senzacija u Japanu i Koreji. Njihovo nasljeđe je ostalo živo i do danas. O prvom soprano glasu Koreje, snimljena su dva filma, prvi 1969. pod nazivom Yun Sim-Deok, drugi je snimljen 1991. godine pod nazivom Pjesma smrti. TV-serija pod nazivom Himna smrti snimljena je 2017. godine. Ulogu Yun Sim-Deok dobila je glumica Shin Hye-Sun, dok je Kim U-Jina igrao Lee Jong-Suk.

(posjeta 119 puta, 1 danas)
Total 7 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Zehra Bučo
+ posts

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search