Idealna žena

Mogu se kladiti da na ovom svijetu ne postoji puno normalnih, heteroseksualnih muškaraca koji se barem jednom u životu nisu zapitali kakva treba biti njihova idealna djevojka ili supruga.Vjerski i životni učitelji, filozofi od struke i od karaktera, psiholozi, psihijatri, pisci, umjetnici i svi drugi pokušali su dati odgovor na ovo pitanje. Odgovori, kao i njihovi autori, su često bili kontrakdiktorni i zbunjujući.
Ja ću pokušati ukratko predstaviti neko svoje lično i stručno viđenje te ću pokušati nabrojati sve one uglavnom univerzalne karakteristike koje odvajaju one koji su za vas i one koji to nisu.


1. Privlačnost

Neophodno je da osoba sa kojom odlučite da se vežete bude privlačna. Sve priče kako fizički izgled nema veze uglavnom ne drže vodu. Da biste održavali žar u vašem odnosu potrebno je da vam se vaša odabranica sviđa. Privlačnost također mora biti obostrana. Vi se njoj isto tako morate sviđati. Ako joj se ne sviđate teško ćete moći izgaditi nešto ozbiljnije i stabilnije.

2. Sličnost

Suprotnosti se mogu privući, ali neće opstati. Potrebno je da gledate slično na svijet i da tako razmišljate. Ona želi djecu, a vi ne? Vi ste okorjeli ateista, dok ona ne izlazi iz vjerskog objekta? Vi ste štedljiva i organizovana osoba, ona je pak aljkava, površna i rasipna? Možete probati, ali vjerujte mi da neće potrajati.

3. Fleksibilnost

Fleksibilnost je sposobnost prilagodbe. Da bi vaš odnos bio uspješan vaš partner treba biti fleksibilna osoba. Rigidne i uskogrudne osobe nisu dobri partneri. Život je nepredvidljiv. U toku života smo izloženi različitim promjenama i situacijama koje nas tjeraju iz zone komfora. Bolje je da kroz iste situacije prolazite sa nekim ko se zna prilagoditi, nego da budete sa osobom koja nije sposobna za iste prilagodbe.

4. Mentalna stabilnost

Osoba sa kojom namjeravate da provedete ostatak života morala bi biti poprilično mentalno zdrava i uračunljiva. Česte promjenje raspoloženja, nerealan pogled na svijet, kompleksi niže ili više vrijednosti nisu nikako temelj za dobru vezu.


5. Požrtvovanost

Život udvoje ne trpi sebičnost i prenapuhan ego. Da biste imali skladan odnos, požrtvovanost je neophodna. Ako mislite samo o sebi i svojim potrebama vrlo teško ćete moći naći sreću, ali i mir u svom odnosu, jer osoba koja stalno nešto trpi dok druga uživa bit će nezadovoljna i skolonija svađama. Veza ne postoji samo kada vam je lijepo. Zapamtite da samo požrtovane osobe ostaju sa vama i u zlu. U dobru su uglavnom svi sa vama.

6. Tolerancija

Sličnost jeste neophodna za dobru i stalnu vezu, ali ne postoje dva istovjetna bića koja imaju iste potrebe. Stoga je neophodno da osoba sa kojom ste u braku ili vezi bude tolerantna na vaše razlike i na potrebe koje imate.  

7. Poštovanje vas i same institucije braka ili veze. 

Osoba koja vas poštuje ostat će sa vama i neće vam praviti probleme. Također, osoba bi trebala poštovati i instituciju vašeg odnosa. Ako ovo poštovanje izostane i ako vaša partnerica ne poštuje odnos u kojem ste, vjerovatno će htjeti vrlo brzo da izađe iz njega ili što je još gore ostat će u njemu samo zato što boljeg izbora nema, ali će vam svjesno ili nesvjesno zagorčavati život.

8. Ljubav

Da bi vaš odnos uspio ljubav mora postojati. Obostrana i nesebična ljubav. Vaša partnerica vas mora voljeti. Ako vas neko ne voli i ne smatra svojom premijom, već utješnom nagradom, postoji vrlo velika mogućnost za uspostavljanje jednog nezadovoljavajućeg odnosa ili nagovještaj skorog kraja istog.

9. Povjerenje

Povjerenje je neizostavan elemenat svake veze. Vaša idelana saputnica bi trebala biti neko kome vjerujte i neko ko vama vjeruje. Gdje nema stabilnosti i povjerenja nema ni sretnog odonosa.


10. Iskrenost

Punina jednog odnosa zahtjeva iskrenost. Ako vaša partnerica često krije neke stvari, laže ili govori poluistine, znajte da ćete imati mnogo problema u tom odnosu.

(posjeta 217 puta, 1 danas)
Total 1 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Dragan Trogrančić
Web stranica | + posts

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search