Fenomenalno kreativni magazin

Inšallah

I opet to činimo. I opet ćemo to činiti, jer im želimo samo najbolje.

Posmatram nekoć igru petogodišnjeg Emina i njegovog oca. Po tepihu su obilježili ceste, postavili saobraćajne znakove, semafore, drveće, zgrade i kućice. Voze autiće i kamiončiće. „Babi, kad porastem voziću kamion!“ reče Emin, vidno fasciniran tim kolosima.

Otac mu odgovori: „Za sve što se želi u budućnosti, uvijek se treba reći inšallah. Inšallah znači ako Bog da. Ako ne kažeš tako, može lahko da se desi da Bog ne da. No, zar ne bi bilo bolje da budeš ljekar, astronaut ili recimo naučnik? Ja ne bih volio da TI budeš kamiondžija, jer je to dosadan i naporan posao. Jednolik i težak.”

Zatim mu poruči: „Kaži inšallah ću biti naučnik.”

„Biću naučnik”, udovolji Emin ocu i nastavi uživati u igri. No, par minuta kasnije, u plamenu igre, odlučno se obrati svom ocu:„Babi, ipak ću biti vozač kamiona, INŠALLAH.”

Da, vrisnuh u sebi! Pokazujemo svojoj djeci već od malih nogu šta je dobro za njih prenoseći im svoja iskustva, svoje vizije, svoje vrijednosti. Zanemarujemo njihove talente i ljubavi, želeći im samo najbolje. Pri tome smo uvjereni da je za njih najbolje ono što mi mislimo da jeste.

Da li je za njih najbolje ono što je i za nas? Najvjerovatnije nije. I opet to činimo. I opet ćemo to činiti, jer im želimo samo najbolje.

(posjeta 419 puta, 1 danas)
Total 1 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Nadža Mujkić
Web stranica | + posts

Komentar

  • Izeta Kuduzovic
    2 godine ago Odgovor

    🌹

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search