Fenomenalno kreativni magazin

Jebem ti mater

Čistokrvni Balkanac sočne psovke nosi u genima. Psovke su bogatstvo balkanskih jezika i uvijek su u modi. Raskoš pogana jezika posebno je izražena u Bosanaca i Hercegovaca gdje odvajkada na prijestolu sjedi ona najplahija međ’ vulgarnostima – jebem ti mater. Objekat tako organizovanih riječi je sveto ovozemaljsko biće zbog čega prostakluk dodatno dobija na značenju i važnosti, zbog čega porađa boli subjektu kojem je serviran. Draž je i u tome što potonja nije uvijek nužno izgovorena u činu verbalnog nasilja sukobljenih karaktera, ne. Mater je moguće i dozvoljeno tretirati u duhu dobrog raspoloženja. Skrnavljenje ovozemaljske svetinje je i suza radosnica profanog govorništva uglavnom korištena kao komentar na priređeno iznenađenje i neočekivan znak pažnje.

Mater moja baš i nije neko oličenje duše Balkana, ona se više pravi Englez. O iskazivanju veselja i manifestiranju radosti prema životu u psovkama nije bilo govora, a tek u huji – to je bio zločin počinjen riječima za koji je kazna bila visoka. Mater je takva, ja nisam. Ja sam izoštravala uši na svaku psovku, smijala se i uživala kad tetka svrati na kafu, kad besjedi o svojim kancelarijskim svakodnevnicama koristeći slikovit, neciviliziran vokabular. Posebno  me radovalo slušati kako jebe mater ajvaru što ju je opet iscrpio dok je isti miješala satima, jer prokletinja neće da se zgusne i neće. Mater se moja zgražavala nad tetkinim odmjerenim francuskim jednako koliko i nad mojom oduševljenosti, što se gostim tim monolozima kao da su najzanimljiviji edukativni programi. Nisam se nikada, evo do današnjeg dana, usudila da iznesem svoj repertoar psovki pred majkom što nju tokom svih ovih godina baš veseli. Kako sam se uvijek razbacivala mudima na sve strane i sva zvona, bila prva na frontu da odvežem jezičinu dok se branim živo i srčano, znala je mati da mora ovo svoje zlato držati pod kontrolom.

Prva lekcija o samokontroli bila je kada sam krenula u školu: ako ti učiteljica kaže da si glupa, ti šuti. Ako ti nastavnica matematike kaže da si najlošija u razredu, ti šuti jer sigurno jesi. Ma šta ti profesor rekao, ti ne progovaraj. Tvoje je da šutiš, da mene o tome obavijestiš pa ću ja dalje da pričam u tvoje ime sljedećeg dana. Tako je bome i bilo. Iako učiteljici uopšte nisam bila simpatična, nikada mi nije rekla da sam glupa. Vjerujem da nisam pokazivala znake blage retardacije pa me takvo čašćenje zaobišlo. Nastavnica matematike nije obraćala pažnju na mene lošu, na ostale lošije, ona se nas manila iskustvom, da bi sve svoje vrijeme posvetila  onim nadarenim, i cvijeću poredanom duž klupica velikih prozora sunčanog kabineta za matematiku. Obilazila bi saksije dok su nadareni rješavali zadatke na tabli, a mi najlošiji prepisivali. Mene ustvari nije voljela glavna i odgovorna, starješina učionice, razrednica. Moje prvo branjenje šutnjom bilo je u sukobu s njom ili bolje rečeno u njenom napadu na mene. Ja sam bila ta koja kvari prosjek razredu, ja sam bila razmažena ljenčuga, ja sam bila najgora od sve djece. Moja velika utjeha je bila u majčinoj svjesnosti da moja razrednica jeste ogorčena žena koja svoja koplja lomi na meni. Sve sam uredno odšutjela i uspješno se latila gimnazije.

U srednjoj školi nije bilo bogzna šta da se prešuti. Cijela naša generacija je bila razdragana debilana, pa u toj masi hormona profesorima uopšte nije bilo jednostavno izabrati koga da mrcvare. Sviju su nas podjednako tretirali, sistematski oštro bez ulijetanja klizećih osim guštanja u zaključivanju slabih ocjena, ali bome, po zasluzi i odličnih. Vanserijski sam antitalenat za prirodne nauke i ozloglašenu matematiku. Na tom terenu sam neplodna, van zone komfora pa taj milje opita i brojeva na mom licu čita debelu nezainteresovanost i bunilo vatrene, srednjovijekovne groznice. Osim tablice množenja, napamet sam učila i sve druge matematičke operacije i postupke, dogmatski usvajala formule iz fizike, ovladala  sposobnošću da čitam periodni sistem elemenata. Amin.

Zasluženo zaključene petice i borbeno pečatirane četvorke ukombinovala sam sa iščupanim pozitivnim ocjenama iz predmeta koji nisu moja šolja čaja da bih time sebi osigurala prolazna polugodišta i puno mladosti. Za tih osamnaest ljeta koliko sam iznjedrila, kruna mog vaspitanja bila je šutnja pred autoritetom. Nikada nisam odgovorila na prozivku. Džaba i duh mojega vikinštva, uzvratiti uvredu nisam mogla, nisam smjela, nisam naučila. Mati je taj imperativ zagalamila i ja sam po zapovijedi klimala glavom potvrdno.

Bilo je važno izvući se iz srednje škole pa poći putem odabranih interesovanja gdje sigurno neće biti potrebe da se kontrolišem i da šutim. Studiranje će biti krasno i divno, i ja ću da vrijedno radim, i biću super, i obilovaće samo lijepe riječi u mojim dijalozima sa rajom i profesorima. Tako strpljiva, pred kraj četvrtog razreda, obzirno sam se na jednom od posljednjih časova fizike sa ostalim meraklijama iz odjeljenja zavukla u zadnju klupu da i taj čas ispratimo s hajrom – u zadnjoj klupi je lakše pričati i ne pratiti nastavu. Redovno sam bila nezainteresovana za gradivo na časovima fizike i profesoricu koju će, pošto nas isprati na maturu, država odbaciti u penziju. Gromko mi se obratila, prozvavši me po prezimenu. Trznem se i pogledam u pravcu katedre gdje arsuz sjeđaše.

– Izvoli pred tablu i završi zadatak.

Ploča table već do pola ispisana znakovima kineskog pisma, ali mene uopšte ne brine što ja ne umijem čitati znakove kineskog pisma, govoriti ih i baviti se njima. Ja nemam strah od nepoznatog. Izađoh pred tablu, ja, Tesla u Bošnjaka. Stojim ispred table, opušteno ali izražavajući zabrinutost da mi je važno detaljnim postupkom doći do tačnog rješenja. Uzimam kredu i stanem posmatrati problem. Samo da ja to malo pogledam. Boga mi, pomno sam pogledom obišla ono što je neko već do pola ispisao. U glavi na max volume slušam Incubus.

– Hoćemol?

– Kako da ne, evo samo trenutak…

Odužilo se moje sheldonovanje na cijelih nekoliko minuta, što je zapravo i bilo neobično. Najprije zbog činjenice da sam na času fizike prozvana pred tablu da riješim postavljeni problem. Samo zbog toga su se štreberi našli uvrijeđenima, a ovo moje stado baš kao i ja bijaše u bunilu. Svi se u čudu stišasmo jer tišina je najbolji saveznik kada valja dokučiti važne poente i smisao.

– Neće to jelde?

– Pa neće, možda bih ja ipak neki drugi put to probala. Nova je lekcija pa mi je kompleksno

– Nova lekcija? Ovo je ponavljanje gradiva za eksternu maturu, za test

– Aha, pa moraću kod kuće malo sama da provježbam

Na njen znak očima, ostavim kredu na mjesto za kredu i kasom pođoh da se vratim na svoje. Eto kako je šutnja zlato, pomislim u sebi, moja Bosna je opet mirna. Već sam bila leđima okrenuta njoj, na par koraka do klupe u kojoj sam bila učahurena kada mi se opet obratila, prozvavši me po imenu ovog puta, svojim hrapavim vještičijim glasom, ranjenim zbog višegodišnjeg duhanjenja.

– Molim?

– Ti si ljepuškasta mlada žena.

– O, hvala.

– Izgleda da ćeš cijeli život samo to i biti.

Prije te rečenice, u odjeljenju smo postigli takav mir kakav biva u planinama ušuškanim u snijeg što je umnogome kumovalo da izgovoreno odjekne iz nje, prolomi se i odbije od sve ledene zidove kabineta za fiziku i kao oštricom sablje mi skrati noge, odrubi glavu, odsiječe ona muda i jezik. Ja tada nisam šutjela jer sam bila ponos majčina vaspitanja i odgoja. Ja, prva pričalica razreda, ostala sam paralizovana uslijed vrlog pedagoškog obraćanja. U glavi se stišali Incubus, pojačala se tetka dok je mori zimnica. Osjetila sam kako joj tijelo klone od umora, gledam kako joj preko čela presijavaju graške znoja, vidim je eno stoji nad vrelim šporetom kao i uvijek s početka septembra dok kruži onim veslom po šerpi, miješa ajvar i kao metronomom precizno ispraćeno kazuje prokletinji veristične stihove – jebem ti mater. 

(posjeta 494 puta, 1 danas)
Total 5 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Dženana Hadžihafizbegović
Web stranica | + posts

Fenomen svoje ženstvenosti mjerim kaznama za parkiranje. Što se vještine tiče moj zapis za to majstorstvo aminovao je Nasrudin hodža.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search