Fenomenalno kreativni magazin

Jemenija koju čuvaju meleki

U vim vrletima pokrivalo za glavu bilo je nekako uobičajeno kod svih žena, u neki vakat. Crna, heklana, vezena, kerana, ukrašena ili ne ukrašena. Sve su one krile ono što je vijekovima bogomolja pokrila da ne bi bile uznemiravane ostavivši te ukrase za njih same, i za ženskinje koje su ih poznavale biva da se uređuju i kikoću i ne smetnu s uma da su ženskinje i da one imaju svoju a muškinje svoju nošnju.

Tako je onomad majka i sve njezine kone nosila plaho lijepe jemenije koje su mirisale na dunje i safune bijele, i miloduh i bosiljak koji su krasili prozore unutar kuće pa si imao osjećaj kad uđeš u takve prostore ko da su iz dzenneta samog izašli da ti ah uvire za onim čime ti tijelo umire, iz daha u dah. A kad ti srcu stega dođe zariješ se u onu jemeniju ko da je prostrta serdžada i ugušiš se od jecaja i studi, a majka iz njedara izvadi šekerlamu pa ponudi i osmijeh iznudi.

Tako me jednom stislo i pritislo a nje već odavno nije bilo međ nama. Odem u sobu, otvorim bavlu i uzmem jemeniju. A miris se prostr ko da mi se neka vrata otvoriše, duša joj uzmiruha. I stegnu me još jače. Osjetih po kosi, miluje me kao onomad kad sam pala pa mi na koljena stavljala hajdučku travu da prestane boljeti.

Tad pokušah nešto pored ogledala kao što sam nju vidjela da čini. Nekad.

Vehtim prstima, lagano, tek ovlaš desno pa lijevo, desnom rukom oba kraja, jedan na desnu, drugi zaturit na lijevu.

Krajevi se ne spojiše. Još par puta, ali jok. Isti pokret. Ista jemenija.

Krajevi se ne spojiše. A jemenija stoji. Tako. I gledam. Iste oči imamo. Ruke su mi babine. Valja jos vremena proći da budu vehte. Ko njezine. Jer onakve prste meleki ljube tespihnim bobcima mubarek noćima. I čuvaju jemenijske krajeve spojene u jedno. Valja nabrati tespih života da ti krajevi ostanu ovlaš a čvrsto spojeni da ih ni vjetar ne moze raznijeti. Bezbeli.

Foto: Mirsad Mujanović

(posjeta 307 puta, 1 danas)
Total 6 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Đenana Bajraktarević
Web stranica | + posts

Pismenost je prelazak iz vijesti u (s)vijest a svjesni mogu (ras)poznati ono(g) što jest od onog što nije.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search