Fenomenalno kreativni magazin

Jukebooks

Najviše mi je valjalo što nikad nisam mario ni begenisao one što bi mogli valjati.

(Hadžibeg)

Priču bez početka i kraja nastavljamo sa ovim citatom iz jedne od četiriju knjiga iz serijala „Hadžibeg“. 

Imao sam mnogo predrasuda o piscima, knjigama, izdavaštvu, književnim krugovima, a posebno o pjesnicima. Mislio sam da su to posebni ljudi, bića sa druge planete ili iz nekog paralelnog svijeta, koji su zabilježili dijelove savršenih božijih kreacija da bi svi mogli uživati u njima. Neću vas razočarati. Oni to i jesu, ali samo neki – nekolicina njih, veoma mali broj – na prste ih prebrojati. Šta je sa ostalima? Toliko je njih koji pišu, izdaju knjige i koji bi to htjeli da budu, ali nisu. Ni blizu.

Kada imaš podršku – ni nebo ti nije plafon, a kada nemaš – skupiš se ko kineska majica poslije pranja.

(Hadžibeg)

Da li sam imao podršku?

Nema ništa lakše – a ni teže – nego pisati za narod i o narodu. Kada ga poznaješ i nađeš mu „žicu“, narod će to prepoznati i uzvratiti ti toplinom i ljubavlju. Sa druge strane zamjerit ćeš se elitama i oni će svim sredstvima nastojati da te sakriju i odvrate narod od tebe, da te zakoče, zaustave ili barem uspore koliko god mogu da bi se što duže žvakale njihove davno prožvakane žvake, a zarad njihovog ugleda i samodopadljivosti. Nisu, jadni, ni svjesni koliko te motiviraju i pomažu da ostaneš budan crpeći nepresušnu inspiraciju.

Zbog toga ovo nije jadikovka nego kliktanje.

Pravio sam početničke greške obraćajući se afirmiranim piscima i izdavačima tražeći mišljenje… Pitajući ih za savjet samo sam im podizao ego i davao ideje kako bi to oni mogli uraditi, onako književno-izdavački a ne ovako diletantski (diletant – onaj koji nestručno i površno radi neki posao), dobivao ignorisanje i tek poneki šturi odgovor dok nisam shvatio da imam ono i onoliko što oni neće nikada imati – čitaoce… mnogo čitalaca i svakim danom njih sve više i više. 

Odlučio sam se za samoizdavaštvo. U tome mi je mnogo pomoglo poznavanje informatičke tehnologije, koja je već pojednostavila izdavaštvo do te mjere da svako može samostalno i uz minimalna, gotovo zanemarljiva, ulaganja izdati knjig. Amazon book, online prodavnica knjiga, je savršenstvo jednostavnosti izdavaštva. Na nekim aerodromima u Americi su postavljeni aparati koje zovu JUKEBOOKS, nalik džuboksima, a na kojima možete ukucati, između miliona naslova, i „Hadžibeg“ – 1, 2, 3 ili 4 i izaći će vam friško odštampana knjiga kao što izlaze cigarete, slatkiši ili sendviči i napici.

Sve je bilo savršeno jednostavno i moja priča bi mogla biti priča o uspjehu i putokaz mladima kako će na najjednostavniji i najjeftiniji način, svojim znanjem, predstaviti svoju kreativnost. Mogla je biti, ali da nije “nas“ i naše netrpeljivosti prema uspjehu i uspješnima, gdje nekreativni i netalentirani (oni će svim sredstvima nastojati da te sakriju i odvrate narod od tebe, da te zakoče, zaustave ili barem uspore koliko god mogu da bi se što duže žvakale njihove davno prožvakane žvake) postaju ocjenjivači kreativnih i talentiranih sa toliko znanja, umješnosti, energije i poleta da bi mogli stvoriti remek-djela samo da im konačni cilj nije tako plitak i beskoristan, a za kreativne i talentovane veoma štetan, nekada čak i poguban.  Ako ste očekivali da ću zadovoljiti vašu probuđenu radoznalost i osuti paljbu po ovima i ovakvima – grdno ste se prevarili, jer:

Sve što ne možemo sami riješiti, promijeniti, jal plaho uticati na to najbolje je pustiti vaktu.

(Hadžibeg)

Jedina korist od takvih je što te oštre i drže britkim i guraju naprijed kada bi najradije stao i od svega odustao. Kada shvatiš da ti nagrade i priznanja ne trebaju ako imaš čitaoce i da ne pišeš za Nobelovu nagradu nego zbog potrebe da preneseš svoja saznanja i iskustva o životu, ljudima i vremenima na jednom malom prostoru, u jednoj maloj kulturi sa specifičnom filozofijom života i preživljavanja, shvatio si da imaš sav luksuz stvaranja i kreiranja nečeg svog i posebnog.

Šta god radiš u životu zasmetaćeš samo gorem od sebe, jer boljem ne smetaš sve dok mu se plaho ne primakneš ili ga ne pretekneš, a ako mu ni tada ne zasmetaš naučićeš šta je odlika najboljih.

(Hadžibeg)

Nastavlja se…

(posjeta 187 puta, 1 danas)
Total 4 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Kemal Čopra
Web stranica | + posts

Sve prolazi, a ništa prošlo nije. Sve se rastavlja samo da bi se opet srelo i sastavilo, a ništa spojeno, ni rastavljeno ostalo nije.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search