Kako znati da je neko za vas ?

Jedno od najčešćih pitanja, koje sebi postavlja svaka osoba, bilo da se ona nalazi u vezi, van veze ili u braku, je pitanje da li je neko za nju. Pitamo se koji su to znaci na osnovu kojih se može raspoznati da li je osoba uistinu za nas ili nije. Realnost kao datost svake veze i braka ukazuje na niz problema sa kojima se susreću oni koji se nalaze u tim vezama ili brakovima. Potpuno bi bilo pogrešno očekivati odsustvo problema i različitih pogleda na svijet. Ipak, biću slobodan da izdvojim neke elemente čije prisustvo, odnosno odustvo, ukazuje na to da je veza osuđena na uspjeh ili neuspjeh, odnosno da li su problemi sa kojima se susrećemo realni životni problemi ili pak znaci da nešto u toj vezi ne štima.

Pa krenimo redom:

1. nasilje

U dobrim i solidnim brakovima nema mjesta nasilju. Osoba koja je stvorena za Vas nikada Vas neće tući niti će Vas mentalno zlostavljati. Osoba koja nije za Vas pribjegavat će nasilju, ucjenama, „trgovini seksom“ i svim drugim nefer i nepoštenim oblicima ponašanja.

2. sličnost ili različitost

„Različitosti se privlače“ je jedna od najvećih gluposti izrečena, kad asu u pitanju veze i brakovi. Različitosti se mogu privući, ali garantujem da neće opstati. Da biste mogli uspješno funkcionisati, vi morate imata nešto zajedničko. Da bi ta veza ili brak uspio potrebno je da dijelite slične ili iste snove, ideje, energiju i planove.

3. privlačnost

Jedan od garanta stabilnosti veze je i fizička privlačnost. Definitno osoba nije za Vas ako ne postoji obostrana tjelesna privlačnost.

4. tolerancija

Koliko god se voljeli, slagali i privlačili, ipak ćete imati i različita mišljenja o nečemu. Osoba koja je za Vas definitivno bi trebala biti tolerantna na razlike i nedostatke kao i Vi na njene.

5. komunikacija

Osoba stvorena za Vas će, definitivno, htjeti razgovarati sa Vama. Neće urlati na Vas. Neće Vas kažnjavati ćutanjem, a pogotovo neće očekivati da joj čitate misli.

6. kompromis

U duhu tolerancije i komunikacije u sretnim vezama nužno se nameće i kompromis. Veze bez kompromisa uz stalnu dominaciju ili pokušaj dominacije jednog od partnera uglavnom nisu dobre i perspektivne veze. Pretjerano subjektivne osobe, koje se ne ispričavaju za svoje greške i koje nikada, ali baš nikada, ne griješe nisu osobe za Vas.

7.poštenje i iskrenost

Osoba koja je za Vas je iskrena, otvorena i poštena osoba. Laži i prevare nisu temelj stabilnosti veze i kad-tad se kao bumerang vrate i udare u glavu onoga ko ih je plasirao.

8. povjerenje

Osobe u sretnim i trajnim vezama i brakovima vjeruju jedne drugima. Tajnovitost i nevjerovanje ne mogu učvrstiti vezu.

9. budi, uglavnom, ono najbolje u Vama

Osoba koje je za nas u nama uglavnom treba da budi ono najbolje. Osobe koje Vam ruše samopouzdanje, koje Vas ne čine srećnim, uz koje ne možete biti ono što biste htjeli biti nisu za Vas.

10. ljubav

Ljubav je najznačajniji element svake uspješne veze. Kada Vas neko voli i kada Vi nekoga volite mnogo lakše idete kroz život i mnogo lakše rješavate sve prepreke koje se nađu pred Vama.

11. ljubomora

U vezama se podupiremo i suosjećamo. Nismo ljubomorni niti izazivamo ljubomoru kod našeg partnera.

12. zavist

Ne zavidimo osobi sa kojom smo. Uspjeh našeg partnera je i naš uspjeh. Zavidne osobe ne mogu biti stabilan ni dobar partner.

(posjeta 206 puta, 1 danas)
Total 0 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Dragan Trogrančić
Web stranica | + posts

Komentar

  • Fargo
    10 mjeseci ago Odgovor

    Zanimljivo razmišljanje

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search