Fenomenalno kreativni magazin

Kazanova u inboksu

Vjerovatno bi se stari dobri Kazanova postidio kazanova iz inboksa.

On je volio žene, no još više je volio svoju slobodu. Ko je zapravo bio Casanova? Svi smo mi čuli rečenicu ili je čak sami izgovorili „On se ponaša kao Casanova.“ Ko je zapravo bio taj čovjek s kojim se pojedini muškarci upoređuju. Iako je od njegove smrti prošlo više od 200 godina, njegovo ime često odzvanja u današnjem vremenu. Giacomo Girolamo Casanova Chevalier De Seingalt rođen je 02.04.1725. godine u Veneciji kao najstarije od šestero djece od oca po zanimanju glumca i plesača Gaetana Casanove i majke glumice Giovanne Marije Farussi. Nije samo njegovo ime tako dugo, nego i njegov spisak zanimanja. Bio je avanturista, sveštenik, muzičar, vojnik, špijun, diplomata i pisac. Na Univerzitet u Padovi upisao se sa 12 godina, a 1742. godine diplomirao je sa 17 godina, gdje je stekao pravnu diplomu. Prema njegovim vlastitim riječima “osjećao je veliku odbojnost” prema toj diplomi. Zbog toga se počeo baviti i moralnom filozofijom, hemijom, matematikom kao i medicinom. Brzo poslije stečene pravne diplome odlučio je da proputuje Evropu. Njegovo visoko obrazovanje otvorilo mu je vrata u najbolje krugove društva. Bio rado viđen gost u kraljevskim palačama.

Iako je bio jako obrazovan, više su ga privlačili senzualni užici kao i slava velikog slobodnjaka. Volio je žene i bio je veliki ljubavnik. Idealna veza, prema Giacomu, sastojala se od četiri faze: isprva je pronašao ženu koja je bila nezadovoljna svojim ljubavnikom, a zatim ju je oslobodio poteškoća. Nakon toga, zaveo je damu, pokrećući prolaznu romansu. U konačnoj vezi ljubavnik je, izgubivši interes za ženu, doveo je do bogataša ili dogovorio brak. Sam Casanova nikada nije bio službeno oženjen. Zbog brojnih ljubavnih afera on je najmanje tri puta bolovao od sifilisa i vjerojatno se nikada nije od njega izliječio. Bio je putujuća seksualna bomba. Pokušao se liječiti živom, jer se bojao kirurškog noža. To liječenje trajalo je šest mjeseci, ali mu je s vremenom nakon svakog takvog liječenja bivalo sve gore i na kraju mu je trebalo dva mjeseca da se oporavi od takvog liječničkog tretmana. Čitav njegov život bio je pun skandala, koji su ga pratili na brojnim poslovima koje je obavljao, a ispunjavao je i policijske dosjee: od tuča do svetogrđa koje je činio protiv crkve. Casanova nikada nije imao redovite prihode, ali se odijevao vrlo dobro, volio je živjeti u skupim kućama, imati kočije i sluge, pozivati na raskošne večere, trošiti na žene koje je sretao, volio se i kockati – prokockao je čitavo bogatstvo. Posljednje godine života proveo je kao siromašni starac, dosađujući se i osjećajući krajnje nezadovoljstvo životom.

Također je razmišljao i o samoubojstvu, ali je na kraju odlučio napisati autobiografiju pod nazivom „Priča o mom životu“, gdje je opisao ljubavne veze sa 120 žena i djevojaka, među kojima je bila i jedna časna sestra. Iako nije poznato je li žalio za ičim što je učinio, napisao je: “Iako ne žalim zbog brojnih ljubavnih podviga, daleko od toga da želim ikome služiti kao primjer za iskorištavanje nježnijeg spola, koji je toliko zaslužan za moje uspjehe”.

(posjeta 258 puta, 1 danas)
Total 0 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Lejla Motoruga
Web stranica | + posts

Svašta nam ljudi nameću da se mora. A ništa se ne mora, osim umrijeti. Ali eto, kada već svi toliko nameću da se nešto mora…onda bi najbolje bilo da svako od nas mora ispasti čovjek.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search