INSPIRACIJA

Ko smo mi ?

cody black 1qUnFZAzroc unsplash
cody black 1qUnFZAzroc unsplash

Sudeći po facebooku, instagramu ili nekoj drugoj drušvenoj mreži, svi smo fantastično sretni, lijepi, uspješni…U suštini to je jako lijepo, samo da je još istinito.

Slikamo se dok ne dobijemo perfektnu fotografiju koju ćemo objaviti na društvenoj mrežu. Ta slika prođe kroz filter. Filter nam skine višak kilograma, izbriše bore, izduži noge…samo nam ne može osmijeh “nacrtati”, za to se ipak moramo sami pobrinuti, ali za tu perfektnu sliku vrijedi i nasmijati se iako vam možda nije do smijeha.

Od 100 slika koje ste napravili u roku od sat vremena, birate onu najbolju, onu koja prekriva svaku vašu manu. Objavljujete je na društvenoj mreži. Skupljate ljude koji će vas pratiti, iako dosta njih ne poznajete. Od velike korist je imati puno prijatelja, jer će slijediti lajk za lajkom. Što više lajkova imate, osjećate se bolje i svi vide samo onu perfektnu fotografiju koju ste objavili.

Da li smo zapravo mi to na toj slici? Ko smo mi kada skinemo svaki filter sa slike, kada izbrišemo svaki lajk i svaki lažni osmijeh? Da li bi nam baš sve osobe od kojih smo lajk dobili uživo prišle?

Sjećate li se fotoaparata koji se koristio prije nego što su se pametni telefoni pojavili? U taj fotoaparat stavljao se film na kojeg je moglo maksimalno 36 fotografije stati. Pravilo se samo nekoliko slika kako bi neki značajan trenutak bio zabilježen. Slika se tek mogla vidjeti kada se film izradi. Nije bilo filtera, nije bilo skidanje viška kilograma. Na fotografijama smo mi bili, dušom i tijelom i baš kakvi smo.

Ali najljepši zvuk na fotoapratu je bio kada potrošite film. Bio je to poseban zvuk koji nagovještava da ćete uskoro pregledati slike. Potrebno je samo da odnesete slike da se izrade. I onda dolazi taj čarobni osjećaj, držite 36 slika u ruci i gledate jednu po jednu.

Nekad je po pola godine trajao film. A danas se za jedan dan napravi stotinu slika. Šta li će biti za 20 godina? Kako vrijeme odmiče, hoćemo li se sve manje “nalaziti” na našim fotografijama?

(posjeta 214 puta, 1 danas)

One thought on “Ko smo mi ?”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *