Fenomenalno kreativni magazin

Koje je moje pravo lice?

Nedavno, možda čak i davno, u pandemiji se sva vremena prije čine kao da su iz daleke prošlosti, je po društvenim mrežama kružilo kako se u Japanu kaže da svako ima tri lica. Prvo lice je ono koje pokazujemo svijetu, odnosno lice koje nosimo i kojim se predstavljamo svim onim ljudima, strancima koji prolaze kraj nas bez da znaju koje je prvo slovo našeg imena. Drugo lice je ono koje pokazujemo prijateljima i porodici, a treće lice je koje ne pokazujemo nikome. Reklo se da je to treće lice naše najiskrenije lice, odnosno da je to naše pravo lice – ono što zapravo mi jesmo.

To drugo lice nam se može obiti o glavu te nam se vratiti kao optužba da smo dvolični, jer ipak sa svim ljudima sa kojim sa stupamo u kontakte postoje različita očekivanja i shodno tim očekivanjima privremeno oblikujemo to lice da bismo ispunili očekivanja. Obično su to slučajevi kada sa nekim dijelimo slične interese i lice koje pokazujemo je lice koje uživa u tim interesima, bila to književnost, dernečenje, šetnje parkom ili određeni žanr filmova. Ponekad su to slučajevi kad ne možemo prepoznati to svoje lice jer pojedini ljudi izvlače iz nas neke dijelove ličnosti za koje nismo ni ranije znali da su prisutni u nama, a ponekad i ostarimo te to lice postane previše smežurano za naš ukus ili za ukus drugih i uđemo u potragu za ljudima koji neće na licu vidjeti bore, nego će pronaći crte mladosti.

Najopasnije je ono lice koje nosimo kad smo sami, jer uvijek kad se gledamo u ogledalu, gledat ćemo i primjećivat ćemo samo ono što želimo u datom trenutku vidjeti. Tako se najlakše i prevarimo jer neki u svom ogledalu žele vidjeti samo ono što je lijepo, a neki u svom ogledalu žele vidjeti samo ono što je ružno. Ipak, kada ostanemo sami, ostanemo sa našim najvećim kritičarem koji je ujedno i naš najveći obožavatelj i obje strane su u stalnoj borbi nadglašavanja. Koliko je zapravo to naše usamljeno lice najiskrenije jer ipak ono se najbrže oblikuje u ispunjavanju očekivanja koje sami sebi postavljamo? U kojem trenutku možemo to treće lice ugrabiti i zaustaviti u njegovom stalnom preobražavanju da možemo sa sigurnošću reći da je to naša prava ličnost? Koliko zapravo i mi sami imamo razvijenu sposobnost gledanja u ogledalo da možemo dovoljno dobro upoznati to treće, najiskrenije lice, lice koje predstavlja nas u našem najpreciznijem svjetlu?

(posjeta 83 puta, 1 danas)
Total 5 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Luka Bošković
Web stranica | + posts

"Nothing in the world changes, except the props and the stage."

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search