Fenomenalno kreativni magazin

Kovač

Onomad čaršija a bogami i selo nije moglo živit brez kovača koji je iz metala izgonio vile, grablje, motike, potkovice, kose jer se moralo znati ko kosi a ko vodu donosi i kad se vruć metal jal u vodu jal u vatru meće. Taj majstor je bio uvezan sa svima, jer je svakome nešto trebalo od njega, jer ništa nije moglo radit ni proradit bez njegova vješta kova i potkova. I tako se kovalo, oralo, kopalo, kosilo a bogami i donosilo kući u istu bavlu da se zajedno gradi i unapređuje. I prije nego si se rodio znalo ti se potanko ko ti u čaršiji jal u selu kuje a ko raskiva, biva ko pravi a ko kvari. Međ svit nisi mogo izać ako se prije o tebi nije saznalo baš koji si, jal si prvi jal drugi. I po tome si druga imo i ugled dobio, a bogami i čeljad steko.

I tako su nekada, roditelji gledali da iz čojka iskuju insana, a željezo se kuje dok je vruće, biva dok je mlado i nejako. Poštivalo se starije nije bitno jal ga znaš il ne znaš, al je sigurno da je u našim čaršijama svak svakoga znao. A ako nije, pito bi te na džadi “čiji si”, pa kad progovoriš on ti zna do devetog kol'na unazad i s materinu i s očevu stranu i tačno gdje treba kresat a gdje tesat, gdje kovat, a gdje prikovat, šta okovat, a šta potkovat. I niko nikome nije hatario nit zamjerio vego zafaljivo što se u tom trenu neko našo da mu nejač usmjeri i premjeri.

I tako se raslo i priraslo uz svačiji duvar a lahko je duvar držati kad si iskovan u insana koji podržava i ne razvaljuje. A poslije saznaš da je svak kovač svoje srece i znaš šta ti je radit.

A danas niko nikog ne zna, pozna i razaznaje da je baš majstor svog zanata. Ono oprave. Vego svak svakome gleda da raskuje, da ga zakine, da mu izvuče i posljednji dinar, a da ne uradi kako treba, već da mu ispadne iz šaka.

Nije ni čudo što nam se vas svit obrnuo, jer brez dobra zanata nema ni alata, a brez alata nema ni ahata.

*ahat – dragi kamen

(posjeta 100 puta, 1 danas)
Total 0 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Đenana Bajraktarević
Web stranica | + posts

Pismenost je prelazak iz vijesti u (s)vijest a svjesni mogu (ras)poznati ono(g) što jest od onog što nije.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search