Fenomenalno kreativni magazin

Kućna biblioteka Marilyn Monroe

Nepravedno mišljenje da su glumci koji savršeno uđu u svoje uloge takvi i u privatnom životu, pratilo je Marilyn Monroe. Još nepravednije za nju je što je njena uloga bila uloga ‘glupe plavuše’. Kao što njen lik u filmu “Muškarci više vole plavuše” kaže: ”Mogu biti pametna kada je bitno, ali većina muškaraca to ne voli.”

Cijeli svoj život Marilyn Monroe je to pokušavala dokazati, ali ni u njenom životu, ni poslije njene prerane smrti, taj citat nikako da nadjača njenu ulogu koju je igrala u filmovima i medijskom životu. Nikada nije završila srednju školu i taj propust je proganjao cijelog života. Vjeruje se da je to bio glavni izvor njene ljubavi ka knjigama. Za razliku od mnogih koji nemaju formalno obrazovanje, ona je čitav život pokušavala to nadomjestiti. Kad je imala slobodne večeri, voljela je otići do knjižare i pregledati knjige te kupiti one u kojima pronađe rečenicu ili paragraf koji joj se dopadne. Tako je u toku svog kratkog života stekla privatnu zbirku od preko 400 knjiga.

Kompletan spisak njenih knjiga se lako može pronaći na internetu, a među najzanimljivijim knjigama se mogu izdvojiti veća količina knjiga od Freuda, Prousta, Platona, Aristotela… Zanimljivo je da je imala čak tri primjerka “Proroka” pisca Khalila Ghibrana. Tog djela se možemo sjetiti iz srednjoškolskih dana i časova lektira. Od srednjoškolskih lektira može se kod nje pronaći i roman “Madam Bovari”, a od klasika se također mogu pronaći i pjesme Edgara Allana Poea i drame Georgea Bernarda Shawa. Neočekivano se može pronaći i knjiga Karla Marxa “Kapital” i mnoge knjige o judaizmu.

Malo poznato je da je ona prešla u judaizam tokom sklapanja braka sa dramaturgom Arthurom Millerom. Popularna je fotografija Marilyn dok čita Joyceov roman “Ulix”. Neki to smatraju njenim najdražim djelom. Poznato je u tadašnjim holivudskim krugovima da je voljela čitati na pauzama između snimanja, a postoji i priličan broj fotografskih portreta dok čita, sa policama knjiga u pozadini. O njenom životu i borbi da sruši imidž glupe plavuše se može puno govoriti i još više pisati. Žalosno je što je uprkos svim naporima da se u društvu prikaže kao osoba kojoj ne nedostaje inteligencija, ostala i dan-danas poznata samo po ulogama koje je igrala i kao ljubavnica predsjednika Kennedya.

(posjeta 249 puta, 1 danas)
Total 0 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Luka Bošković
Web stranica | + posts

"Nothing in the world changes, except the props and the stage."

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search