Fenomenalno kreativni magazin

Ljuta bola života


U vim vrletima sve bolesti nazivale su se bolama, i za njih je bio lijek u vidu praška, trave, čaja ili mehlema zlatnog rukama žena pravljenog. Tako smo imali uvijek ljekovita ulja, na prozorima, da ih sunce prožme 40 dana; naneruh koji je bio priki lik za stomak i stomačne bole; razne čajeve od trava sušenih na tavanu gdje neće nijedan hajvan proći… Postojale su i one ljute bole. Za njih nije bilo lijeka napravljenog. A nisu se spominjale plaho niti se o njima još plahije pričalo, samo se odmahivalo rukama i otpuhivalo, uz molitvu tihu, podnimljenu, da se olakša onome koga je snašlo. Neko bi spomenuo neku čudotvornu vodu, obrnutu oko nekog mjesta po sedam puta, ali sve je ostajalo u toj tišini, koja je trajala duže nego ikakav život. 

Onomad kad se zapovrnulo i prevrnulo vrijeme, majka polegnu i uzdisajima poče odbrojavati teške dane i još teže noći, kuća međ duvarevima poče izdisati sa njom. Tiho i neumitno onako kako to samo može kad joj se korijenje suši. A majka se sušila, polahko i tiho, onako kako je i držala one ruže u bašči. I kako je činila sa svime, što joj je njena mirisna duša dotakla. Bola. Ljuta. I tišina. Golema, veća i od nje i od onoga što nam je značila. 

U tišini sam danas. Sjećam se tog reza, životnog, kad je više nije bilo. I kad smo svi shvatili koliko nam je značila. A koliko joj nismo rekli ni pokazali. I koliko je toga ostalo nerečenog. I ne pokazanog. Jah!

Iz njenog fildžana pijem. Onako kao i prvi put kad sam se krila od matere, a majka me pokrivala. I dimijama. I teškim jorganima. I rukama sklanjala što se skloniti može, očima milovala i zagrljajima zalivala, a riječima prekrajala mene i moje življenje, shvatanje i poimanje. 

Ponekad se trebamo okrenuti jedni oko drugih, da vidimo malo i njih a ne samo sebe, i šta svakodnevno čine, ti dobrotvori, da bi nama bilo ugodno. Sjetite se toga, kad budete pili jutarnju kahvu, izabranu u tišini jutra sa životnim drugom. I zahvalite se, jer ko nije zahvalan ljudima nije ni Bogu. 

(posjeta 150 puta, 1 danas)
Total 13 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Đenana Bajraktarević
Web stranica | + posts

Pismenost je prelazak iz vijesti u (s)vijest a svjesni mogu (ras)poznati ono(g) što jest od onog što nije.

Komentar

  • Milada Habes
    1 godina ago Odgovor

    Divno kao i uvijek.Hvala Đenana💗💗

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search