Fenomenalno kreativni magazin

Na cesti

Dobar dio života sam proveo na autobuskim stanicama.  Onoliko koliko mi je trebalo da završim fakultet, nađem ženu, posao, kupim auto. Kući sam u početku išao dva puta mjesečno. Zatim svaka dva mjeseca. A onda kad bih zaradio koji slobodan dan.  Tri, ili četiri puta godišnje.

Autobuske stanice su mjesta gdje sve teče osim vremena onome ko čeka. Osjećanja su pomiješana poput putnika koji zuje ko muhe bez glave.Klupe su stare i izlizane. Opušci su na sve strane. Kiša stalno pada. I snijeg stalno pada. I suze na rastancima su česte. Samo autobus na vrijeme rijetko se pojavi.

Ulaz na autobusku stanicu u Sarajevu se naplaćivao 1 KM. Punašna starica i deda s đozlucima i cigarom zadivenom za usne, naplaćivali su WC. Pola marke mala, marka velika nužda. Toalet papir, ako ga je bilo, pola marke parče.

U Zenici, za vrijeme pauze, na stanicu bih izlazio u prijekim slučajevima. Kad prahne cigara, ili hala. U oba slučaja, novčanik i cigare bih premještao u unutarnji džep kaputa.

Vožnje su bile maratonske, bez kraja. Toliko da u trenutcima zaboraviš kud si kreno i gdje ti je cilj. Autobusi, godište starije od mene, isparanih i išaranih sjedišta na kojima su bili vidljivi tragovi dugogodišnjeg znoja. Stakla do pola napununjena vodom, s izuzetno bogatom florom i faunom, što je u pojedinim momentima kratilo dosadu. Putnici koji se nastoje zbližiti, ostvariti kontakt, uzeti broj. Kao da ćete se svaki dan sretati. I neizostavna muzika s elementima narodnog, folklornog, zavičajnog, kafanskog. Sve ono što će me voditi do saznanja, kako su stanica, put, vožnja, sasvim normalni i sasvim uredu. Sve dok put te vraća tebi samom. Ili tamo gdje si prvi put u svijet kročio.

(posjeta 62 puta, 1 danas)
Total 0 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Adem Deniz Garić
Web stranica | + posts

Adem Garić is a poet from Bosnia and Herzegovina currently living in Erie, PA. He has written two books of poetry in Bosnian, and is in the middle of translating his new book America is Hollywood.
*Adem Garić je pjesnik iz Bosne i Hercegovine koji trenutno živi u Erieu, PA. Napisao je dvije knjige poezije na bosanskom jeziku, a usred je prevođenja svoje nove knjige "Amerika je Hollywood".

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search