Fenomenalno kreativni magazin

Narodi i narodnosti

Kada bi neko ”sa strane” analizirao naše aktivnosti na društvenim mrežama vjerovatno bi zaključio da smo mi jedan veoma napaćen, izvaran, razočaran narod, nesretan u ljubavi, a koji ljubav svugdje i u svemu traži. Ljudi koji nikom ne vjeruju, u svakog sumnjaju, svakom nalaze mane, a tako lako nasjedaju na sve i svašta. Pametan narod kojeg zeza mašta i kojem su sumnje, slutnje, predrasude i mišljenje važnije od istine.

Narod koji pokušava objasniti drugima svoje kontradiktornosti kao nešto najlogičnije i još očekuje da bude shvaćen i pohvaljen. Tuguje kad neko doživi nesreću ili umre, pomaže kad je neko bolestan i siromašan i time se diči. Rado nekoga digne do nebesa, ali ga još rađe i slađe spusti i popljuje. Istovremeno mrzi, boji se i veliča bogate, moćne, političare, drske i bezobrazne, lopove, reketaše, siledžije, iznuđivače, motivacijske žonglere i manipulatore, primitivce i jeftine mislioce…

A najviše voli, i tada sve ovo što sam nabrojao u vodu pada, kada nareže ”ukoso”, napiše “Malo se sjelo”, uzme mikrofon i ide ”live”: ” Dok Fazila mezetluke spremaaa…” Iza njega sjedi društvo, ukočeno, ne mrda, pomno sluša i čeka priliku kad će uzeti komad sudžuke, sira ili suhog mesa iz prepunih ovala. potegnuti iz flaše i virnuti koliko ima pregleda, lajkova i komentara.
Kakav narod takvi narodi i narodnosti.

Jer čovjek je kao roba kada pojeftini ili krupna para kada se rasitni; za čas ode i za čas se potroši, a niko ga ne može umanjiti ni sniziti dok sam sebe ne rasitni i ne pojeftini.

(posjeta 144 puta, 1 danas)
Total 5 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Kemal Čopra
Web stranica | + posts

Sve prolazi, a ništa prošlo nije. Sve se rastavlja samo da bi se opet srelo i sastavilo, a ništa spojeno, ni rastavljeno ostalo nije.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search