Fenomenalno kreativni magazin

Nedovršena priča

Htio sam pisati o tamnoputim mladićima. Već dvije ih večeri za redom, nalazim na doku. U visoki zid lupaju valovi. Galebovi se otimaju za mrvice, kao borci za ljudska prava. Sunce je briket kojeg vjetar raspuhuje na užarenoj plohi jezera. Oni povlače, jedan za drugim, dimove s okusom trešnje i lubenice. Uz muziku orijentalnu, i jake, grlene, konsonante. Pored njih su motori, kojima jašu kroz pustinje kapitalističkog Zapada. Harley Davidson, jahalica je američkih nomada, na koju bih rado uzjahao.

Na podzidi  gdje sjede, u minijaturnim čašama, kakve sam viđao po bosanskim tekijama, crni čaj, i kit- kat čokoladice. Zubi im se bijele, iza crnih brada, dok pozdravljaju usputne prolaznike s maskama na licima. S mjesta odakle ih posmatram vidim-  kranovi kljucaju prvi mrak. I prije nego auta zatrube, na trenutak se sve umiri,  i kao stih u proznom tekstu, gonetam slike. Htio sam pisati o njima, rekoh, ali sam umjesto toga sedam dana, u samštini pratio korake probuđenih na ulicama američkih gradova.  Nakon Miniapolisa, nazvao sam Roberta. Od koševine sam dobio boju po licu i rukama, a on mi je kroz smijeh rekao; kamo sreće, da moja koža, nekim čudom, može biti malo bijelja, lakše bih, u ovoj zemlji disao.

(posjeta 96 puta, 1 danas)
Total 2 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Adem Deniz Garić
Web stranica | + posts

Adem Garić is a poet from Bosnia and Herzegovina currently living in Erie, PA. He has written two books of poetry in Bosnian, and is in the middle of translating his new book America is Hollywood.
*Adem Garić je pjesnik iz Bosne i Hercegovine koji trenutno živi u Erieu, PA. Napisao je dvije knjige poezije na bosanskom jeziku, a usred je prevođenja svoje nove knjige "Amerika je Hollywood".

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search