Fenomenalno kreativni magazin

Nevina ili kriva?

Žensko je ovdje posebno izvikano jal razvikano da su najgore jal najbolje. Jal čiste jal pogane riječi sastale se uvijek kod jedne, one baška mimo svit i mimo svih. I tako na žici života Uzorite il Anamnje svaka žena se kreće ko po sirat ćupriji čekajući krajnji sud jezika koji je ližu sa svih strana. I tako, ženski je da se nosi po žici tanjoj od ženske dlake na glavi uznosito i kao da joj ništa ne može niko, pa ni ono paklenih jezika koji mjere svaku insansku mjeru mjericama jezika plamenih i očiju zlih koje vidjele nisu, nevezano kakva im je vjera a vjera im je najčešće ono što nemaju.

Bila jednom jedna Fikreta. Došla u kafanu u dnu mahale što je držao Hamo. Bila plaho lijepa. A žene, tako, oblagivale je stalno po sijelima. Majka ustajala i mene teglila da ne kupim u trepavice biva otpast će mi, šta im jezici bale vičući: “Ne znate ništa, zavežite jezike da vas ne svežu djela.” Fikreta se ukrala iz kafane za Osmu, Haminog, kažu plaho se zaljubio. A i ona u njeg. Sa njom izrodio djecu ko zlatne jabuke, pa potlje Fikretu niko više nije spomenuo.

A bila jednom, skupa u vrijeme Fikrete, jedna Subha. Kažu da je dijete unijela u brak. Sve se šuškalo da joj je prvjenac sedmanče i da je biva začet u njivama gdje je često odlazila. Kažu. Kazivale su. A i ja ponešto pokupila u trepavice. I otpale mi nisu.

Pa se pitam otkud im pravo kazivati o nečijoj krivnji? Morebit su i one poskočile po koji put i ciknule u kolu za nekog mimo njihovog, pa se osjetile krivom što nisu bile nevine pred muževima? A možda su im samo srca kriva što zadiru u tuđe krive živote, jer svoje živote nemaju nevine? Puno pitanja za jutarnju kafu. Za umornu žensku glavu. A i za žene koje često presude prije negoli je pročitana optužnica u kazivanjima mahalskim onoj čija nevinost se ispituje argumentima koji nemaju uporište, nit srca nit duše. Jer takve vole jezicima kidati i nakidati i ono malo sreće što ženskinje sretne pod ovim nebom. Bezbeli!

(posjeta 118 puta, 1 danas)
Total 11 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Đenana Bajraktarević
Web stranica | + posts

Pismenost je prelazak iz vijesti u (s)vijest a svjesni mogu (ras)poznati ono(g) što jest od onog što nije.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search