Nevina ili kriva?

Žensko je ovdje posebno izvikano jal razvikano da su najgore jal najbolje. Jal čiste jal pogane riječi sastale se uvijek kod jedne, one baška mimo svit i mimo svih. I tako na žici života Uzorite il Anamnje svaka žena se kreće ko po sirat ćupriji čekajući krajnji sud jezika koji je ližu sa svih strana. I tako, ženski je da se nosi po žici tanjoj od ženske dlake na glavi uznosito i kao da joj ništa ne može niko, pa ni ono paklenih jezika koji mjere svaku insansku mjeru mjericama jezika plamenih i očiju zlih koje vidjele nisu, nevezano kakva im je vjera a vjera im je najčešće ono što nemaju.

Bila jednom jedna Fikreta. Došla u kafanu u dnu mahale što je držao Hamo. Bila plaho lijepa. A žene, tako, oblagivale je stalno po sijelima. Majka ustajala i mene teglila da ne kupim u trepavice biva otpast će mi, šta im jezici bale vičući: “Ne znate ništa, zavežite jezike da vas ne svežu djela.” Fikreta se ukrala iz kafane za Osmu, Haminog, kažu plaho se zaljubio. A i ona u njeg. Sa njom izrodio djecu ko zlatne jabuke, pa potlje Fikretu niko više nije spomenuo.

A bila jednom, skupa u vrijeme Fikrete, jedna Subha. Kažu da je dijete unijela u brak. Sve se šuškalo da joj je prvjenac sedmanče i da je biva začet u njivama gdje je često odlazila. Kažu. Kazivale su. A i ja ponešto pokupila u trepavice. I otpale mi nisu.

Pa se pitam otkud im pravo kazivati o nečijoj krivnji? Morebit su i one poskočile po koji put i ciknule u kolu za nekog mimo njihovog, pa se osjetile krivom što nisu bile nevine pred muževima? A možda su im samo srca kriva što zadiru u tuđe krive živote, jer svoje živote nemaju nevine? Puno pitanja za jutarnju kafu. Za umornu žensku glavu. A i za žene koje često presude prije negoli je pročitana optužnica u kazivanjima mahalskim onoj čija nevinost se ispituje argumentima koji nemaju uporište, nit srca nit duše. Jer takve vole jezicima kidati i nakidati i ono malo sreće što ženskinje sretne pod ovim nebom. Bezbeli!

(posjeta 106 puta, 1 danas)
Total 11 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Đenana Bajraktarević
Web stranica | + posts

Pismenost je prelazak iz vijesti u (s)vijest a svjesni mogu (ras)poznati ono(g) što jest od onog što nije.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search