Fenomenalno kreativni magazin

O djeci se zabavila

Sve iza njega išla. Pa, i par metara iza. Zastajala. Usitnila bi korak kad vidi da će se izjednačiti s njim. S mužem. Tako je voljela, htjela. Kada gledaš sa strane, ti bi rek’o da on, muž joj, bježi od nje, ne da joj spram sebe, a priča je ova drugačija.

Nije ga voljela. Niti ga je cijenila. Potcjenjivala je i njega i sve što radio je.  A bio je veliki čovjek.  Dobar insan. U Boga vjerovao. Ona, od svega toga je zazirala. Bio je došljo. Ona, namli cura. Gradska.  Iz samog centra grada. Jedna po jedna.  Fina prezimena. A on, niodakle. Slučajno joj momak. 

Eto, udala se za njega. Sudbina joj takva, a mogla je bolje.  Da je bogdo mater poslušala, al’ nije. Tako joj eto, grah pao. I rodi se dijete. Jedno, pa drugo i treće se rodi. Nikada ga ona ne prizna za važnog.  Bitnog.  Nigdje mjesta mu. Višak joj nekako uvijek. A opet eto,  ostvarila je ono što je htjela. Udala se. Mati je. Gazdarica kuće. Šta više od života da traži? On, muž joj se onaj, pogubio tu negdje. 

Svojim nastojanjima da bude sve ono što Bog zapovijeda, ženi njen hak dade da ne ostane dužan, a nikada dovoljno dobar. Među svijetom ga se stidjela. Džaba mu diploma sa raznih krajeva svijeta i svakodnevno prinošenje  žrtvi,  pokušaji, kurban joj je bio, nikad spram žene svoje hodio nije. Puštala ga naprijed.  K’o u inat.  A on bi, sebe samog haman tješio: “Tu,  s leđa sam ranjiv najviše, neka mi je. Djeci se posvetila.  Nema vrijeme za mene, zasad.  Izvanredna je majka.” 

Precijene se ljudi. Izaberu onaj život što knjige o njemu pišu. Ono kako bi trebalo živjeti u idealnom svijetu.  Ono što magazini nariktaju, pa uslikaju i uče nas da živimo. Precijene se ljudi. Na život jedan bez ljubavi  osude sebe, na patnju, jer šta će mahala reći važnije je od samog življenja. Pa, u usta jedne umišljene, zamišljene nad svojim veličinama žene, ubacuju ono što nije, ubace ono što duša im more biti snije: “O djeci se zabavila, doći ću i ja na red, valjda.”

(posjeta 221 puta, 1 danas)
Total 12 Votes
1

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Jasmina Mrkonjić
+ posts

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search