Fenomenalno kreativni magazin

OJ, MATI DRAGA

Nije se rodio ko bi te umio voljeti iskrenije i više već mati.

Ta te hvali i kad u granapu potrefiš sve sa spiska, ako šta i fulaš, nema veze, ostalo si dobro kupio. Druga strana medalje tog veličanstvenog odnosa jesu crnjaci. Ni dušmani nisu talentovani da te unište koliko mati vješto može da te osramoti. Čudna stvar ta ljubav materinska, složićete se.

Eto, mater moja kada je sa mnom u autu, osim što me natjera da vežem pojas i kada vozim tek kilometar daleko, iako nije za volanom, ona je ta koja pravi gužvu na cesti – u njenom prisustvu ako pomilujem gas iznad 50, znači to da srljam u smrt. Pošto tim tempom jebem živce bolidima iza mene, nemaju potonji izbora već da me preteknu uz retoričko, ko mi dade vozačku, i još poneko dobacivanje seksualnog sadržaja. Mater moja kaže da su to divljaci, aman, napušeni.
Oj, mati draga.

Vremenom sam navikla na te epizode pa sam sad hladne glave, sretna dok se vozimo.
Inače, i kada sam sama u autu, fino sa sve saobraćajnim vaspitanjem četvorotočkarim.
Gradska naselja, djeca, raspust, škola, bicikli, životinje, Bošnjo pretrčava mimo pješačkog, Bošnjo se kurči pa je čas dva kilometra iza tebe, a sad eno ga već tri ispred tebe. Treba biti oprezan, nema govora, stoji. Oprezna jesam, i zahvaljujući tome svaki put kada me zaustavi policija rutinska kontrola je posrijedi.

Jednak slučaj bio je i sada, kada mi je dežurni iz patrole pokazao da zaustavim vozilo sa strane. Pogotovo sam sigurna u to da je rutinska provjera jer je mati suvozač. Nema šanse da sam šta.
I nisam. Sva sam propisna, rekao mi je to i policajac, ali je ovaj, čini mi se, nanijetio da me mlatne po džepu pa je po zaključku da uredno saobraćam, odvojio koju sekundu da obiđe krug oko mojeg automobila. Eno! Ubode! Nema naljepnice za registrovano vozilo na šajbi.
Golem ibret me preplavio, aaaah čuj nema, e vala svašta. Nisam naljepila, zaboravila, jebi ga sad, šta ću. Izvadim iz novčanika naljepnicu, evo je, tu je, ima je, i obećam da ću to naljepiti eto odmah tu iza ugla, tu mi je i zadnja stanica dokle vozim pa ću čim zaustavim obaviti to.
Vjeruje on meni, ali ipak nisam ni pokušala da ga šarmiram, da se izvučem, da ga zabavim pa mi ispriča o visini kazne za taj propust. Lijepa cifra, okrugla, bajramska.
Šutim, slušam, gledam dolje, klimam glavom, jasno mi je sve, ali hajde, dosta.
Ne prestaje, ide još jedna repeticija kako sam neodgovorna. Počnem u tome momentu razmišljati da se latim smekšavanja muškarca u uniformi, ali shvatim na koncu da sve ako bih i pokušala, neće to ići. Meni dosadna kosa i nipošto atraktivna odjeća, ne baratam sposobnostima zavođenja, a na kraju krajeva mater je tu pored mene pa nije mi baš najprijatnije da povlačim te poteze.
I dalje se ubjeđujem da je šutnja zlato, suzdržavam se da ne planem sa „de piši kaznu i da idem više“. Suzdržala sam se. Po završetku dersa, svi troje smo šutjeli, a on izvadi blok, hoće da piše.
I napisao bi, da materi nisu popustili živci, da joj se nije napunilo svega za šezdeset godina mahnitog života, da nije odvezala pojas sa sebe, laktovima se naslonila preko mene, provirila sa svog sjedišta kroz moj prozor, srela se sa uniformom na pola puta pogledom pa mu objasnila drsko i očajno:

– Molim Vas, ne pišite ništa, nema ona para, i ovako joj dopunjavam kasu stalno, a sve te izlete okolo, i tu kaznu, ja moram da platim. Naljepiću ja to što treba evo odmah ako hoćete.

Ne pamtim da sam čula nekoga kako se smije tako srčano i glasno već dugo vremena.
Dok je zatvarao moje dokumente, svoj blok, meni vraćao moje, sebi u džep pakovao svoje. . .

–  Je l’ ti to mati, upitao me kroz smijeh, jedva

– Jašta je, poražena priznam

Materi je poželio ugodan ostatak dana i mahnuo joj za pozdrav. Meni je mlatnuo rukom onako po zraku nešto, i dalje kroz smijeh istisnuo “ae, vozi“.

(posjeta 159 puta, 1 danas)
Total 2 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Dženana Hadžihafizbegović
Web stranica | + posts

Fenomen svoje ženstvenosti mjerim kaznama za parkiranje. Što se vještine tiče moj zapis za to majstorstvo aminovao je Nasrudin hodža.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search