Fenomenalno kreativni magazin

Plićaci i dubine

Da hoće neko jednog dana reći da je sve besplatno i nek uzme, ali samo koliko kome i šta treba, baš da vidim koliko bi nas uzelo samo ono što mu treba, a koliko sve što mu pod ruku dođe!?

Najvrijednije čime je ljudska vrsta obdarena je svijest i razumijevanje, a kad je ovo dvoje u funkciji, učenje i znanje se podrazumijeva. Ne učimo svi na isti način iako su zvanični sistemi učenja i školovanja skoro isti. Stižu i naučni dokazi da ovakvo obrazovanje nije za sve vrste pameti, jer se intelekti razlikuju i ljudi uče i stiču iskustva na različite načine. Koliko ste puta pomislili: “Zašto ovo učim i hoće li mi ikada trebati?”

Zaista vam mnogo toga neće nikada trebati ni koristiti, ali će vam indirektno itekako zatrebati u različitim fazama života. Kada razmišljam o najnepotrebnijim naukama, uvijek mi prvo padne na pamet marksizam, a kada pomislim na Marksa i marksizam, prva mi je misao komunizam i njegova ideja o jednakosti, ravnopravnosti, radu i učenju, a najviše od svega me se dojmila faza komunističkog sistema u kojoj će novac biti nepotreban, jer će kolektivna svijest, kao i svijest pojedinca dostići nivo kada će svako raditi ono što najbolje umije i može i uzimati samo ono i onoliko što mu je potrebno. Kada o ovome razmišljam ne mogu, a da ne pomislim da sam rođen sa takvom sviješću i da je, što se mene tiče, komunizam već davno mogao dostići svoj najveći nivo, a ja bih se savršeno uklopio u taj i takav (savršeni) sistem.

Nije umijeće namamiti nekoga u svoje plićake i tu ga dokrajčiti. To može svako. Umijeće je iz svojih dubina doći u nečije plićake, naučiti ga da pliva i pokazati mu svu raskoš, dubinu i širinu postojanja.

(posjeta 187 puta, 1 danas)
Total 2 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Kemal Čopra
Web stranica | + posts

Sve prolazi, a ništa prošlo nije. Sve se rastavlja samo da bi se opet srelo i sastavilo, a ništa spojeno, ni rastavljeno ostalo nije.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search