Fenomenalno kreativni magazin

Pozitivna priča – pozitivne emocije, negativna priča  – negativne emocije

Osjećate li se loše? Provjerite svoj govor.

Pozitivan, optimističan i afirmativan govor u vama stvara pozitivne emocije, nasuprot tome negativan govor, sumnja, nevjerica, ogovaranje i slično u vama stvaraju negativne emocije. Način na koji pričate i o čemu pričate uveliko je povezan sa načinom na koji se osjećate. To što osjećate pokazatelj je šta ste izabrali –  od interpretacija do  riječi. Izaberite mudro. 

Steknite naviku da pričate pozitivne priče o sebi i drugima. Zašto? Čak i kada razmišljate o negativnim stvarima i događajima, čak i kada pričate o njima, vi aktivirate  negativne emocije u sebi.

Kada iznova pričate o nečemu što vam se desilo u toku dana ili prije dan, dva, mjesec ili nekoliko godina, vi svaki put sebe, prepričavajući te događaje, uznemiravate. Uvidjet ćete da je prihvatanje Poslanikove preporuke “govori dobro ili šuti” najbolji lijek. Kada pričate o nečemu što vas je uznemirilo, neka to bude jednom, a ne stalno, neka to bude da sebi olakšate i s namjerom da dobijete savjet, da sagledate situaciju iz drugog ugla, da olakšate sebi.

 Ako već pričate o tome, neka to bude kako biste našle rješenje, a ne iznova pričale i prepričavale šta vam se desilo, šta je neko rekao ili uradio. Po pravilu se tada u vašem mozgu umrežuju  neuroni jadikovanja. Što se više žalite ili pričate o negativnim stvarima, to iznova stvarate  negativne (niske) emocije u sebi i to ste nesretnije. Od toga nemate koristi. 

Izbjegavajte svaku priču ili govor koji će vas u startu uznemiriti. Okrenite leđa govoru koji vas uznemirava.  Ignorišite sve što vas uznemirava. Polahko ćete zaboraviti na taj događaj, na tu situaciju ili osobu, i bit ćete sretnije.  

Negativna priča o bilo kome i bilo čemu samo vama šteti. Osoba koja krivi druge, zavidi, ogovara, mrzi, čini loše drugima, sumnjiči, potvara ili kritikuje – nije sretna. Ona proživljava unutrašnji džehennem, i to je pravda. Ona je nesretna.

 Kada izaberete da govorite dobro o drugima, kada hvalite ili bodrite druge ili izjavljujete ljubav, zahvalnost i slično – osjećate se lijepo. I to je nagrada. 

(posjeta 396 puta, 1 danas)
Total 2 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Alma Taletović
Web stranica | + posts

Sreća je stanje koje dobijemo na dar onda kada odlučimo da više vjerujemo svojim snovima, a manje strahovima, više Bogu, a manje svojim sumnjama.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search