Fenomenalno kreativni magazin

POZORIŠTE LUTAKA MOSTAR

Bugojno, 24. SUSRETI POZORIŠTA/KAZALIŠTA LUTAKA BIH

U utorak, 15.09.2020. godine, počeli su 24. Susreti pozorišta/kazališta lutaka BiH. U bogatom programu moglo se uživati tokom cijelog dana.

U Umjetničkoj galeriji Kulturno sportskog centra Bugojno otvorena je izložba „Dekonstrukcija kutije u likovne prostore mašte“ autorice Anđele Banović. Njezin rad zasniva se na četiri tipa promjena: dodavanje, izostavljanje, spajanje i premještanje, kako fizičko tako i metafizičko.

Festival je svečano otvoren u Pozorišnoj dvorani Kulturno sportskog centra, a prisutnima se obratio direktor festivala, Mirza Idrizović i načelnik općine Bugojno, Hasan Ajkunić.

„O nježnosti“ je prva takmičarska predstava festivala, autorski projekat, u izvedbi Pozorišta lutaka Mostar. Režiju potpisuje Ines Pašić, asistent režije Igor Vidačković. U predsavi igraju: Igor Vidačković, Nina Popović i Ali Kamer Aksoy. Nježnost je duboka potreba davanja i primanja onog najljepšeg u nama. Nježnost je način komunikacije koji nam izoštrava sluh i oplemenjuje naše postupke i riječi.

Na okruglom stolu kojeg je vodio Strajo Krsmanović, diskutovalo se o odigranoj predstavi, a ona je zasigurno ostavila pozitivan utisak i trag na publici, te probudila nježnost u njima. Zanimljivo je da su na oba festivalska dana pristuni predstavnici svih pozorišta koji učestvuju na festivalu.

Prvi dan je zaokružen promocijom knjige „Laboratorija lutkarstva“ autora Vahida Durakovića, knjiga koja je prepoznata kao izuzetno djelo koje treba da bude začetnik pozitivnih promjena u bosanskohercegovačkoj kulturi. Promotori su bili Strajo Krsmanović i Dubravka Zrnčić-Kulenović, a moderator je bila Adna Rizvan.

(posjeta 38 puta, 1 danas)
Total 0 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Fenomen
Web stranica | + posts

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search