Fenomenalno kreativni magazin

PREDSTAVA „TOBIJA“ NAJBOLJA NA 24. SUSRETU POZORIŠTA/KAZALIŠTA LUTAKA BIH

24. Susret pozorišta/kazališta lutaka BiH, iako u skraćenom formatu, i ove godine je živio vrlo sadržajno i svečanom je dodjelom nagrada i priznanja zatvoren u srijedu, 16.09.2020. godine.

Posljednji festivalski dan započeo je predstavom „IZGUBLJENO NAĐENO“ u izvedbi Lutkarskog kazališta Mostar. Režiju i tekst potpisuje Hrvoje Seršić, asistent režije i scenski pokret- Nenad Pavlović. Glumačku ekipu čine: Anela Planinić,Tibor Oreč, Ivan Nevjestić, Jadranka Popović Miljko i Ružica Bošković. Ova priča govori o raznim nestašlucima radoznaloga čudnovatog bića Džemsa, kako on vidi svijet oko sebe i šta misli o tome. A sve to dovede do čarobnog prijateljstva. 

Druga predstava koju smo imali priliku gledati je predstava Pozorišta mladih Sarajevo- „TOBIJA“. Režiser je Mario Drmać, a glumački duo čine on i Belma Lizde Kurt. Tobija, pas jazavičar je nesretan i nezadovoljan svojim izgledom. Svi mu se rugaju, niko se sa njim ne igra, a on se samo žali na svoje dugačke uši, tijelo i kratke noge. Tobija želi da izgleda kao neko drugi, ali kao ko!? Kada Tobija vidi kako misli da bi želio da izgleda, prepadne se i dolazi do najbitnijeg zaključka – Ne treba se mijenjati. Treba ostati Tobija, pas jazavičar. Odlazak u zoološki vrt ipak nije bio uzaludan, naučio je vrlo važnu lekciju – voljeti sebe nije uvijek lako, ali voljeti sebe ipak mora svako.

Nakon obje predstave održani su okrugli stolovi koji su bili prožeti kvalitetnom diskusijom, savjetima, pohvalama i kritikama koje su sastavni dio svakog festivala.

Osim toga, održan je i Simpozij: SUSRET DANAS, JUČER SUTRA na kojem su eminentna lica iz struke, te predstavnici lutkarskih pozorišta iz BiH razgovarali o budućnosti festivala i planovima za dalje.

Na kraju, održana je svečana dodjela nagrada i priznanja na osnovu odluka koje je donio stručni žiri u sastavu: Ljubica Ostojić, Slobodan Perišić i Alisa Brkić. Ukupno je dodjeljeno pet nagrada i tri priznanja:

  1. Pohvala za najboljeg glumca: Mario Drmać (Pozorište mladih Sarajevo);
  2. Pohvala za originalnu muziku: Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanić (Pozorište mladih Sarajevo);
  3. Pohvala za najbolju animaciju lutke: Ivan Nevjestić, Jadranka Popović-Miljko i Ružica Bošković (Lutkarsko kazalište Mostar);
  1. Nagrada za najbolju glumicu: Belma Lizde Kurt (Pozorište mladih Sarajevo);
  2. Nagrada za najboljeg glumca: Mario Drmać (Pozorište mladih Sarajevo);
  3. Nagrada za kolekivni umjetnički domet: Igor Vidačković, Nina Popvić i Ali Kamer Aksoy (Pozorište lutaka Mostar);
  4. Nagrada za kreaciju lutaka, scenografiju i kostime: Narda Nikšić (Pozorište mladih Sarajevo);
  5. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini: “TOBIJA” Pozorište mladih Sarajevo; režija: Mario Drmać.

24. Susret pozorišta/kazališta lutaka BiH je uspješno zatvoren, a Lutkopolis-Bugojno čeka svoje lutke i naredne godine!

(posjeta 57 puta, 1 danas)
Total 0 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Fenomen
Web stranica | + posts

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search