Fenomenalno kreativni magazin

PRVACI MEĐ NAMA

Od kako je svijeta i vijeka redova je bilo i bit će. I međ svitom nisu isti oni koji su međ prvima i oni koji su međ zadnjima svojim djelovanjem, zaslugom i znanjem najprve. No, uvijek su bili omraženi oni koji su se laktali, biva gurali naprid a mjesto im je bilo nazad po svemu a najviše po tome što su radeći to, unizili sve prije njih i gazili prikored. Mlado nije moglo ić priko starijeg. I što je bio red, žena nije mogla ić priko čoeka ma kakav bio, ali je svojim iskonskijem mudrolukom ispravljala krive drine i često bila posljednja rupa na svirali jer se nije laktala, morebit nit znala a nit umila da se lakta za ono malo što bi zasluži svojim radom sa deset prstiju u kući u koju se primala ko kalemljena grana. Često bi se ta grana osuši prije negoli se i nakalemi, al ne zna vas svit da se duša u Boga ne suši pa su i takove životarile međ duvarevima Bozjim emerom i izvodile uz Njegovu pomoć one prve u safovima da im budu uzgor i da njihovijem svjetlom osvijetli sve nazad prema kojima su se okretali kad bi čini dovu.

Bila je jedna u sokaku da je nurom svijetlila, oči joj vazda ko na vodi bile a suha bila ko loše kalemljena grana, nit naprid nit nazad a svako priko godinu ploda davala. Kako plodovi rasli tako uzrasli do prvijeh redova. Jednoć kad je došla kod majke po findzan cukera jer joj onaj njezin pio i duvareve a nekamoli imaret, reče majki da je za žensko posljednji saf najhajirniji. Majka ništa nije govorila, pustila nju biva kod kuće ne smi pa nek ocejfi da je ne utuši kućni belaj. Suhijem rukama ispijala findzan a one oči igraju od nekakvog svjetla na vodi, baško da se sam nur ogledo u njima. I ode. Viđala sam je u zadnjijem redovima u džamiji na teraviji kad bih išla sa majkom a sinovi joj ko bulke svijetlili u prvim safovima.

Bože, kolika će joj nagrada bit kad ona u zadnjem kupi svoje Bozje hedije, a šalje svoje izdanke međ prvake i to bez laktanja vego kako treba. Prvi i zadnji saf takove drže svojim očima ko na vodi u kojima se nur ogleda.

(posjeta 151 puta, 1 danas)
Total 0 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Đenana Bajraktarević
Web stranica | + posts

Pismenost je prelazak iz vijesti u (s)vijest a svjesni mogu (ras)poznati ono(g) što jest od onog što nije.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search