Fenomenalno kreativni magazin

ŠEJTANKUTIJA

Stari svit pamti dane kad nismo imali u kućama jal u kafanama kutiju iz koje bi se oglašavaj svakojaka prikaza. Za to su postojala mjesta na koja ne bismo smjeli ići akšamom, a bez avdesta napose. Nama mlajima pričaj bi priču jal majka jal dedo kako tamo negdje kad projdeš u zli vakat iskoče svakakve ažbahe i anamoni pa svit pripadaju i strave da ti nakon toga više dunjaluk nikad nije isti. Stoga se vazda hodilo uzombismilom biva radi zaštite da insan ne ide sam uzgor kuda hodi ono što nije od ovog svita. Kad je došla šejtankutija u našu kuću, majka je svaku noć pokrivala bijelim čaršafima ogledalo i kutiju da ne izajde obnoć ono što je obdan bilo zarobljeno unutra. Biva da nas ne pomori jal poplaši jer od tog lijeka teško se nalazi.

Jednoć, pričali su mi, prikazalo se uz mezarluk jednom kojeg je put trefio baš u taj nevakat. Iskočilo iz ograđenog nješto, nit hajvan nit insan a imalo i jednog i drugog. Popelo se na pleća pa nosi. Kažu da bi do sabaha lipso da nije kad je zaučio mujezin sa munare za sabah i to nješto skočilo da ga hajvanske noge nose, vrisnulo glasom s onog svita i nestalo. Otaj više nikad bez avdesta jal bez uzebismile nije hodio, a akšamom ni na sijelo, bezbeli. Vendar mu se naka straha uselila a prikaza ostala u pameti da ga podsjeti kakav napak vakat bude kad se hodi kud ne triba i ne smi.

Gledam ovi svit i mislim da više prikaza i nejma zatvorenih u šejtankutijama čim prikaze slobodno hode a niko ih se više i ne boji jer su postali baško oni. Prikodan gledamo mi njih u kutiji a obnoć oni gledaju u nas i ibrete se di je nestala straha od Allaha jal od Boga Velikoga, kako god Ga insan zvao. I ispade da nije nit do kutije nit do pokrivanja čaršafima vego je do anamnjih u nama koje smo pustili da hode u svaki vakat brez uzebismile i bez avdesta.

(posjeta 130 puta, 1 danas)
Total 0 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Đenana Bajraktarević
Web stranica | + posts

Pismenost je prelazak iz vijesti u (s)vijest a svjesni mogu (ras)poznati ono(g) što jest od onog što nije.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search