Fenomenalno kreativni magazin

Sjećanje na duge brade


Onomad kad su se vjetrovi nad ovim krajevima uzbihuzurili, bijah dijete.

Vojnici su bili. Bili su tenkovi. Bila je škola.

Učiteljica koja mi je prvi put rekla da sam balinka. Bila je četvorka uvijek umjesto petice. Bilo je da nisam vrijedna jer se zovem tako kako se zovem. I u prolazu tri prsta.

Sjećam se da sam jednom morala objašnjavati zašto ih nisam podigla. A samo sam razmišljala zašto sam dobila četvorku iako sam znala bolje od Maje. Dječja posla. 

Noću smo igrali igre prepoznavanja lica, jer je u našoj mahali bio policijski sat. Tad sam vjerujem razvila čula, koja su mi poslije pomogla da prepoznajem ljude prije nego ih vidim. Sjećam se i ramazanskih sehura. I potrpavanja svijeće jastucima da se ne vidi da smo ustali. I mirisa vojnika, duge brade, na bijeli luk, znoj, i ustajalost. Možda stoga ne volim dugu bradu. Ko bi znao?

Sjećam se i razmjene. Sjećam se i ružnih stvari, bijah dijete. Hudi Muzafer, rekla bih. Šutiš a sve vidiš, osjećaš i spoznaješ. Otud djecu gledam kao ljude. 

Sjećam se i mladog vojnika, obrijanog, na kojeg sam udarila u prepunom autobusu djece, žena i starijih. I mojih naučenih podignutih prstiju, koje je blago rukom sklonio, ostavivši samo jedan. Kažiprst. I njegov miris čistoće. I osmijeh džennetlije. I blagost pri ophođenju. I čistoću tijela i duha. 

Sjedim i gledam svoju djecu. Sad je mir. Vojnike nisu vidjele mojim očima. Možda im trebam ispričati jednom. Ali ne sad. Nekad. 

Priču u kojoj postoje dvije vrste vojnika, oni koji stežu i oni koji šire. Oni koji su tražili širenje tri prsta njima. I oni koji su ostavljali samo jedan. Da svjedok bude i u ratu i u miru, nijemoj djeci koja su sve samo djeca nisu. 

(posjeta 175 puta, 1 danas)
Total 10 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Đenana Bajraktarević
Web stranica | + posts

Pismenost je prelazak iz vijesti u (s)vijest a svjesni mogu (ras)poznati ono(g) što jest od onog što nije.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search