Fenomenalno kreativni magazin

Sluga

U vim vrletima postojala su nepisana pravila o životu međ duvarevima čaršija, sokaka, mahala, avlija i kuća, pa se to strogo poštivalo i štovalo. Kad bi kogod dođi sa strane prihvatao bi sve što se od adeta nastanilo i razdanilo u noćima tegobnim. Tako se slijedio red i poredak. Bez izuzetka osim kod nejači. Njima se nije bralo osim što bi ih se sklanjalo da ne kupe plaho u trepavice biva ispast će im oči. Kad bi ono malo porasti prvo bi se kahvom obikni a i tad pritilo se da će im narast rep biva postat će hajvani ako ne znaju sebi mjeru u djelu i sijelu. Od sofre bi se odmicala djeca da ne remete i ne przne za one koji ne vole da se mrve rasipaju i da se po njima gaza. Najviše u tome pazile su majke djecu i davale im međ prstima mjeru da im ne pokvare vjeru, biva sve što je podato to je taman i da se ne usilju u silu i pretjeruju.

U tom slatkom za nekoga tegobnom životu bilo je za svakoga mjesta, pa i za slugu. Gledala sam majku često… kako služi… svima… i kako to bez tereta radi… činilo mi se da uživa u tome… ili mi se samo učinilo. Ali znam da je vridilo. Sedmero otpitala, rukom milosrdne i slugom ponizne, a svih sedmero podali po još bar pola toliko pa kad se skupimo puna kuća. Svi oko majke, nekadašnje sluge sad služimo njoj. Vjernoj nama. I mi njoj.

Nešto kontam, kako su nam se pogubili adeti pa svako očekuje da mu se služi bir kane na vi svit. I sebe upinje i ispinje iznad a ne zna da od tog bora kora ne otpada. Prvo se valja sageti pa izviti plodove da neko uhvati hlad. Vendar stoga imamo malo roda i poroda a puno odroda pa niko ni sa kim doli međe gradi i ograđuje sebe od svih a ne zna da se time sam od sebe ograđuje.

Svako hoće na noge dočim nije prinio nikome na ruku. Stoga nam ova mlađarija od svojih sluga traži i povazdan mije hastale na čaršiji. A ne zna da time troši vrijeme sluge oca i majke što mu leđa odraslom na sramotu drži. Bezbeli!

(posjeta 123 puta, 1 danas)
Total 2 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Đenana Bajraktarević
Web stranica | + posts

Pismenost je prelazak iz vijesti u (s)vijest a svjesni mogu (ras)poznati ono(g) što jest od onog što nije.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search