Fenomenalno kreativni magazin

Stara česma

Ima već nekih par godina unazad otkako vozim biciklo i nema gdje me nema. Stari dio grada je baš posebna priča za sebe. Svaki dan bih mogao napisati po jednu priču o nekoj ulici, mahali, čikmi, a da mi inspiracije ne zafali. Evo vode mi zafali u flašici, a baš sam se navozao i ožednio.

Znam gdje ima česma, odoh da naspem.

Fino se ja navozah uzbrdo do Bjelava. Stao sam pred nju, a ona ne radi. Čini mi se da je uvijek radila ova česma i to pamtim po zvuku vode kako udara u izlizani kamen na dnu korita. Sad ne radi, a crkoh od žeđi. Nema mi druge nego da idem do druge.

Sreća, blizu je, a znam i gdje je. Spuštam se niz Ašikovac. Vidim je na ćošku ulice kako viri. Nisam se pošteno ni obradovao, a već shvatam da ni ona ne radi. Tišina je odaje. Nema česme pogotovo ne one starinske hajr-česme, a da ne čuješ metrima prije kako voda žubori, udara u kameno korito i daje poseban zvuk dok huči.

Ne mogu da shvatim da ne rade ove javne česme koje su tradicija i simbol ovog grada i ovih mahala. Idem dalje, šta ću, u ovom dijelu grada ih ima na svakom čošku. Sjetim se stare drvene džamije dolje niz Pehlivanušu i korita ispred nje, ali počinje sumnja da me grize i pitam se da li ona radi… žedan sam već satima. Spuštam se polahko niz ulicu. Sporije nisam mogao, što od umora što od lutanja po mislima i rondanja u sebi. Pa to su hajr-česme koje su sagrađene jos prije dvije stotine godina sa nijetom da se žedan može napiti, a graditelj osevapiti.

A, u današnjem vaktu nečiji hajr se zavrće. I tako ja rondajući i ljut prođem cijelu Pehlivanšu i tek kod Muzičke škole shvatim da sam prošao i česmu i cijelu ulicu. Eh, što se iz ljutnje u smijeh okrenu za sekundu. Hajde ti, jarane, pohiti fino pred Begovu džamiju pa se napiji vode, tamo sigurno rade obje pipe na česmi.

(posjeta 350 puta, 1 danas)
Total 10 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Senad Guso
Web stranica | + posts

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search