Fenomenalno kreativni magazin

Stvorite sami svoj NAMASTE

Vjerovatno ćete se s nazivom namaste susresti prvi put kada odlučite otići na čas joge na samom početku i kraju časa. Veoma rijetko će vam se i objasniti samo značenje riječi i položaja namaste. Zato ostajete suzdržani prema samom položaju ili ga prihvatate ne shvatajući šta znači. Upravo kroz putovanje jogom,  suštinu upoznajem, ja ću reći u položaju namaste i počinjem da ga prakticiram ne samo u jogi već i u životu. 

Prevedeno sa sanskrita (jezika najstarije indijske književnosti Veda) namaste ima značenje „ja se klanjam tebi“. U mnogim kulturama i zemljama tumači se različito. U suštini se prevodi svugdje kao pozdrav uz duboko poštovanje. Mnogo je više od samog pozdrava! Iz razloga što potiče iz Indije i u nekim kulturama se pripisuje određenim  božanstvima,  a u današnje vrijeme neprihvatanja različitosti, gledajući ograničeno na određene stvari, mnogi odbijaju položaj namaste ne pokušavajući shvatiti suštinu. 

Zato stvorite sami svoj namaste.

Sklopivši dlanove ruku, ostavljajući mali prostor između  dlanova u kojem držim svoju namjeru za taj trenutak,  jagodice prstiju blago spojim. Polažem ruke prema srcu prstima usmjerenim prema gore, a palčevima ispred srčane čakre prema grudnoj kosti (sternumu), u Anjali mudru. Blagim naklonom prema rukama, zatvaranjem očiju  ponirem u dubinu i suštinu sebe i svoga Ja. Svu energiju usmjeravam prema unutrašnjosti.  Oslobađam  se ega, onoga što sam imenom i prezimenom, onoga što sam stečenog zvanjem, onoga što sam u porodičnom okruženju, onoga što sam spoljašnjim  izgledom, onoga tjelesnog, svega što sam u vanjskom svijetu. Usmjeravam oči ispod zatvorenih kapaka između obrva kroz lagani dah koji me poput talasa oslobađa, prepušta namjeri koju ću prenijeti datom trenutku. 

Zahvalnost! Trenutku, spoznaji veličine i snage onog dobra što se javlja, mira i oslobađanja. Hvala! Nije samo riječ tek tako izrečena.  Riječ je koja nosi oslobađenje.  Svako dobro što želim sebi želim i tebi. Zahvalim se sebi, hvala i vama, hvala na svemu, hvala i lošem koje me uvijek nečemu nauči. Hvala na istini koju tad pronađem u sebi, da smo svi isti kada živimo iz srca. Oprost! Opraštam sebi i drugima. Oprostom se oslobađam da krenem dalje i budem bolja danas nego juče. I svoju namjeru kroz položaj namesta sprovodim u djelo. Govorim: “Duboko negdje u sebi iskaži zahvalnost prvenstveno prema sebi, za svaki trenutak koji posvetiš svom iskonskom Ja.

Ne možes voljeti,  ako prvenstveno ne voliš sebe. Šaljem ti svako dobro koje želim i sebi, uz sve poštovanje. Poštujem i pozivam sve dobre osobine koje se negdje duboko kriju u tebi, da izađu na površinu i oslobode te.  Poštujem mjesto u tebi gdje pronalaziš mir, ljubav, istinu i kada se pronađeš u tom mjestu u sebi, kao i ja u tom mjestu u sebi, shvatićemo da smo svi isti. Pogledaću vas, nakon moje izrečene namjere, i neću vas gledati kroz odjeću, građu…potražiću u vama da li ste pronašli vaš namaste.”Izgovarajući ove riječi naglas mnogi ostanu u čudu i različito reaguju. I na svaku reakciju kakva god da je, reći ću: Hvala! To zaista i osjetim.  

Kada uđete u suštinu da svaka ova riječ, oprosti, hvala, zahvalnost, oslobađa naše cjelokupno biće od okova kojima nas godinama društvo, porodica, okolnosti, a i sami sebe zarobimo, na korak ste do istine. 

Da li ćete svoj namaste izgovoriti naglas ili zadržati u sebi,  vaš je izbor. Bitna je namjera.

Autor: Dženita Žbanić

(posjeta 326 puta, 1 danas)
Total 0 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Dženita Žbanić
+ posts

Komentar

  • Pezoni
    2 godine ago Odgovor

    Četiri puta sam pročitao članak. Zvuči super, no ne znam se osloboditi stvari s kojima se identificiram i koje me definiraju…valjda se to trenira. 😄

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search