Fenomenalno kreativni magazin

SVOĐENJE RAČUNA

Koliko god insan bio pažljiv ako ne vodi računa lahko se izgubi u računici i vremena i ljudi i para a i samog sebe. Helem, nekako kako god okrenemo neki račun nam vazda visi, jal neplaćen jal zaboravljen. Jel do vremena ili je do nepažnje jer insan je zaboravan, ko bi ga znao, dedo bi reci. I dok se nekako odbrojava u zraku, a vazda se nesto i vazda se neko čeka, vazda u nekom računu jal do dolaska jal do odlaska, mislim koliko je onih računa koje smo nesvjesno napravili a da smo smetnuli uzeti sa stola i vratiti što je tuđe. Kad bi se moglo vratiti, ali eto ne more ili bi se moralo. Ili ne može. Ili bi se moglo.

U sokaku je bio jedan, izgubio ženu mlad i nije se više nikad ženio. Kažu da joj je plaho zuluma učinio za njena života pa mu došlo na naplatu. Vendar postoje neki nevidljivi pisari i račundžije pa oni beru brigu o tome, ko je kome i koliko ostao dužan hakka srcu jer za to račun pisani ne postoji. Pa kad dođe na naplatu, insanu duša nekad hoće na nos, jal suze na oči. Nejma trećega.

No, naumpadne mi često majka, koja bi s vremena na vrijeme reci da dobar čovjek ima jedan račun, a to je da nikad nije na gubitku. Vazda dobije više nego što je mislio.

Nešto kontam, taki samo o dobru misli, moja majka, a ne o računu. Ali eto, insan nije još dozrio da dokuči takve plodove majkine filozofije života. Pred kraj života. Pred kraj godine. Ili pred kraj računice. Životne. Bezbeli!

P.S. Nek nam je berićetno, i da dokučimo račune, rastegnute ko majkina jufka, za štrudlu, zimsku. Novogodišnju. I da ne bude suha, jer onda samo mirisom mami a u grlu davi.

(posjeta 136 puta, 1 danas)
Total 4 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Đenana Bajraktarević
Web stranica | + posts

Pismenost je prelazak iz vijesti u (s)vijest a svjesni mogu (ras)poznati ono(g) što jest od onog što nije.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search