Fenomenalno kreativni magazin

Tarhana

U taj vakat je kazna bila biti u kući. Mi k'o djeca smo povazdan bili napolju. Rođak i ja smo skakali, igrali se dokle god smo imali snage. Onako umorni od igranja uletimo u kuću, samo se bacimo svako na svoj krevet i otkunjamo turu do ručka, pa opet trk napolje.

Tako nas dvojica jednog dana od skakanja i dječijih marifetluka dobro ožednismo i u onom trku kroz kuću ko će prije do česme da se napije vode – uletimo u kuhinju, a oko nas svuda čaršafi… od poda pa sve do kauča i stola. Stadosmo zbunjeno… nemamo se gdje maknuti!

-Šta je ovo, kakav je ovo pijesak? Kakvi su ovo kamenčići na čaršafima po cijeloj kući, a nama ne date ni loptu unijeti, kažete prljava, a vi pjesak unosite! I kako vas nismo vidjeli odakle ste ga uzeli kad je vani sve trava i zelenilo, nema nigdje pijeska?!

A rahmetli nana i naše majke baš se slatko i glasno nasmijaše našim dječijim biserima.Nisu to kamenčići, to je tarhana, reče strina suzdržavajući se da opet ne pukne od smijeha.

– Nana pravila vašu omiljenu supu pa je prostrla da se suši, a vi svoje stvari iz sobe uzmite! Večeras vam nema tamo spavanja, a možda i nekoliko dana. Moramo sve ovo premjestiti tamo.

-Zašto, pa soba ima terasu, kako ćemo proći do nje?

-Eh, vala se strpite koji dan i nemoj te ni ulaziti u sobu da slučajno ne zagazite na čaršaf, biće puna soba! A, terasa, sad malo nama treba da ostavimo vrata otvorena, da se brže tarhana osuši.

I tako naša najdraža supa dobi lijepu priču o tome kako se pravi. Ispriča se nama sve, a mi radoznali samo pitanje za pitanjem postavljasmo. A, Bogme ostala i trauma o zabrani ulaska u sobu i prolaska na terasu!

Sada kada je i moja mama pravi i suši svuda po kući sjetim se rahmetli nane i tog događaja, kamenčića i zabrane prolaza kroz sobu. Tih nekoliko dana baš je znalo vječno trajati, ali zato sahan tarhane pukne u sekundi!

(posjeta 671 puta, 1 danas)
Total 0 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Senad Guso
Web stranica | + posts

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search