Fenomenalno kreativni magazin

Tišine naših kuća

Bir otvori insan kućna vrata i pređe kućni prag, baško da se sam sa sobom pomiri i postane sam sebi drag. Skine sve okove svijeta i zatvori vrata uzdahom znajući da je sve sa sebe streso i otreso, biva uđe tamo gdje je istovremeno i najčišći i najplisnaviji pa zna sa sobom i oko sebe. Tišina kućnog prostora ga obavije bez obzira na glasove ukućana i pokućana pa se u toj tišini umiri ko da legne u vlastiti kabur mira i spokoja zaštićen od svakog hala i mala. I nije samo u kuću nego i u avliju. Nije džaba vendar rečeno svoja kućica svoja slobodica.

Tako je onomad dedo otišao na hadž pa kad se vratio kaže lijepo jest ali je meni ljepše ovdje, oči mi ostale tamo a ovdje mi duša uz vas. Majka bi ga ruži ono polajnak da ne zahatori vendar stariji insan ko dijete pa bir ga pogledaš čita ti pogled i čehru a po čehri vidi sve pa zna šta mu misliš a šta pomisliš, a on biva njojzi kaže onu tamo kuću imam u duši od kako mi moja mati usadi šehadet a ovu sam rukama u sebi sagradio i očima uzgor upravio pa sad samo mogu šućurati i durati dok mi edžel ne dođe.

Nit sam ga umjela nit razumjela al znam sigurno da mu je tišina kuće bila draga toliko da smo kad je u kući bio gledali da mu ne narušimo taj mir. A sjećam se i smijeha njegove tišine zjenica kad sam mu kuckala čekićem po stolu na kojem je pio popodnevnu kahvu s majkom. I njegovog omahivanja rukom uz riječi “stara, pusti je, ova kuća sa njom živi.”

Nešto kontam morebit su nam žamori naših kuća takvi da nam se vremenom pretvori svaki njen žamor u tišinu nutrine pa dišeš i udišeš život onako kako valja i čekaš svoj kraj, tu na mjestu gdje si smirio sebe u kući i kuću u sebi. Stoga se naš insan ne smiri u tuđini jer mu kuća nije kućom a ni žamor znanim. Jah!

(posjeta 191 puta, 1 danas)
Total 0 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Đenana Bajraktarević
Web stranica | + posts

Pismenost je prelazak iz vijesti u (s)vijest a svjesni mogu (ras)poznati ono(g) što jest od onog što nije.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search