Fenomenalno kreativni magazin

Usudi se pokazati nježnost

Kažu da je kafa čovjekov najbolji prijatelj. I pas. Nemam psa, ali se zato ispričam sa kafom. Poslije jutarnjeg dijaloga s njom sve je nekako lakše.

Pijem bijelu i slatku, jer je sve oko mene nekako crno i gorko. Ako ima i čokolada, može, jer fali nježnosti. Ovih dana mi se kroz razgovor uglavnom nude svakakvi razlozi, opravdanja i izgovori, poneki problemi i prazna obećanja, a niko da ponudi nježnost.

Uz kuhanje i pisanje hobi mi postaje sakupljanje izgovora, pa ozbiljno razmišljam da otvorim neku ozbiljnu ordinaciju. Ordinacija za opravdanja, izgovore i prazna obećanja. O da, kad već pitate, kod mene je sve divno i krasno, hvala. Meni ništa ne fali, imam dijete, muža i sve one elemente koji čine porodicu i obavezu prema njima (ovo bi trebalo da zvuči sarkastično) pa i nemam nekih za vas ozbiljnijih problema. Kad se udaš i rodiš dijete, svje je lakše. Molim vas, otvorite prozor da izađe sarkazam. U znak tome minut šutnje za sve one koje su se udale samo zato da bi rodile dijete i bilo im sve lakše. Dva minuta šutnje za one koje su se udale jer im je vrijeme.

Koliko ste se puta uhvatile u ubjeđivanju same sebe da vam je vrijeme? Nakon toga krenete da oblikujete i prihvatate stvari koje ne bi trebale i analizirate sve postupke svoje trenutne potencijalne „ljubavi“. Ljubavi, koja je sve samo nije prava i iskrena. Prihvatate, oblikujete i ubjeđujete same sebe da to tako treba.

I baš kad sve to završite čujete stručnu konstataciju: „Treba znati zadržati muškarca“. Pa opet krene igra, pretvaranje da ste nedostižne, manipulacija i primjenjivanje pravila iz Kučke* kako ga zadržati.

Kučku nikad nisam pročitala, jer mislim kako ne treba nikom dokazivati sopstvenu vrijednost. Biti poslušna, popustljiva i ranjiva je odraz ženstvenosti. Magična formula ljubavi ne postoji i jedino što je magično u cijeloj priči ste vi. Ne igrajte igre i ne glumite nedostižnu samo zato što vam je vrijeme. Ne ludujte oko toga šta će da misli o vama jer pogrešni muškarci stvaraju i pogrešnu sliku o ženi. I ne trudite se previše oko nekoga. Ne treba vam neko koga ćete da zadržavate, vama treba neko ko će da zadržava VAS. Ko te hoće – hoće te. Bez igre, pravila, objašnjavanja, truda i bez zadržavanja. I to je to.

Kad naučite tu lekciju tek onda ćete prestati da prihvatate, oblikujete, analizirate i da piljite u telefon kao da će se od gledanja na njemu pojaviti ono malo pismo. Zapravo i ne želite takve muškarce u svom životu. Jer, ne postoji nijedan dobar razlog zbog kojeg bi promijenile mišljenje. Nijedan razlog nije dovoljno dobar da se ne javi i bude s onim ko mu se iskreno sviđa.

Dok se on nagodi za koji izgovor da se odluči, dopustite nekoj drugoj prilici da stigne. I prestigne, da vas pozove i dođe a da ga još niste ni prihvatale a ni oblikovale. Čak mu niste ni objašnjavale, niti ga zadržavala. Takav će se usuditi pokazati nježnost. U svakom pogledu. Jer, to zaslužujete.

Kafa je čovjekov najbolji prijatelj. Pruža podršku, ali i inspiraciju. Jutros smo argumentovano zaključile da ne postoje nikakvi razlozi i prepreke za one koji se usude pokazati nježnost. Dovoljno za novi početak. I dovoljno da ZBOGOM nekad bude najljepša riječ.

*Kučka je skraćenica za knjigu Zašto muškarci vole kučke, autorice Šeri Argov.

(posjeta 209 puta, 1 danas)
Total 2 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Alisa Barčić Okić
Web stranica | + posts

Zovem se Alisa i dolazim iz svoje Zemlje čuda.
Za sebe često kažem da sam u poslednjem trenutku odlučila biti žensko, iako još uvijek svojim smiješnim Venerinim jamicama uspijevam sakriti mušku logiku kojom sam često vođena.

Komentar

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search