Jutarnja, SlovoNaSlovo

Moć ljubavi i ljubav za moć

klea
klea

Nije bila zavodnica ni ljubavnica. Bila je vladarka koja je naučila jezik naroda kojim je vladala te se zaljubila u moć i vladanje.

U dinastiji Ptolemejida koji su vladali Egiptom nakon smrti Aleksandra Makedonskog, nazvanoj po prvom vladaru, generalu Ptolemeju I Soteru, rođena je 69. godine stare ere Kleopatra VII. Iako je ime Kleopatra u tadašnjem vremenu bilo često, kad god ga neko spomene uvijek se misli na ženu čija ličnost je ovjekovječena u drami Shakespearea i u ulozi Elizabeth Taylor iz 1963. godine. Život i dvije ljubavne afere Kleopatre obilježile su kraj dvije države: Rimske Republike i Kraljevine Egipat. Rimska Republika je postala Rimsko Carstvo, a Egipat samo jedna od niza njegovih provincija. Priča počinje 51. godine stare ere kada su Kleopatra i Ptolemej XIII, nakon smrti njihovog oca, postali suvladari Egipta. Tijekom trajanja Rimskog građanskog rata između Cezara i Pompeja, zadesio se i građanski rat između brata i sestre. Oba događaja okupila su sve ličnosti u Aleksandriju gdje je Pompej umro, a Cezar ubrzo započeo svoju aferu sa Kleopatrom. Njihova ljubav je Kleopatri donijela sina Cezariona i podjelu prijestolja sa njenim drugim bratom Ptolemejem XIV. Ona je posjećivala svog ljubavnika u Rimu što je bilo skandalozno za sve Rimljane jer je Cezar, čak do svoje smrti, bio u braku sa Kalpurnijom, vjernom ženom koja ga nije napuštala uprkos njegovim aferama. Iako osuđivana u rimskoj javnosti, Kleopatra je nakon Martovskih ida 44. godine stare ere pokušavala postaviti njihovog sina za nasljednika, ali nije mogla promijeniti oporuku Cezara u kojoj navodi Oktavijana kao svog nasljednika. Ona napušta Italiju u periodu dolaska Oktavijana, a potom vraća u Egipat i gdje, vjeruje se, truje mlađeg brata s ciljem vladanja Egiptom zajedno sa svojim sinom. Čini se da njena ljubavna veza sa Cezarom nije bila ispunjena ljubavlju koliko strategijom i ambicijama i jednog i drugog.

Cezar je imao i druge ljubavnice osim Kleopatre. Oboje su težili većoj količini moći i zbog toga se njihova veza, pri čitanju, doima hladnom. Toplija veza bila je sa Markom Antonijem, a počela je njegovim boravkom u Egiptu. Tri godine poslije smrti Cezara i dok je bio oženjen sa Fulvijom, on odgovara na poziv Kleopatre u Aleksandriju te biva očaran njenim bogatstvom i harizmom. Mnogi historičari smatraju da Kleopatra nije bila iznimno fizički lijepa (teško je to biti poslije incestnih veza njenih predaka), ali je svoje znanje i rječitost pretvarala u neizbježni flert. Tada je Kleopatra zatrudnila i rodila blizance: Aleksandra i Kleopatru Selenu. Iduće godine je Antonijeva žena Fulvija umrla i njegov saveznik, a Kleopatrin protivnik iz Cezarovog vremena, Oktavijan imenovao je svoju sestru Oktaviju Mlađu za ženu. Taj brak nije sprečavao posjete Marka Antonija Kleopatri te su i dalje međusobno uživali u zabavama, vinu i strastima. Njihova ljubav je izrodila novi građanski rat, između Oktavijana i Antonija. Antonije i Kleopatra su bili poraženi i prema legendama su izvršili samoubistvo kako ih Oktavijanova pobjeda ne bi razdvojila. Slučaj Kleopatrinog života i života tadašnjih rimskih vladara pokazuje koliko su pojedini historijski događaji lični i tiču se samo nekoliko ljudi. Zbog toga se Kleopatrin život i ljubavi i dan-danas pamte i prepričavaju. Kroz njen život pokušava se uvidjeti koja ljubav joj je bila najznačajnija. Cezar očigledno nije, jer je bio brzo zaboravljen i zamijenjen Antonijem. Obično se smatra da je njena početna ljubav – Egipat, jer je prva članica svoje dinastije koja je naučila jezik naroda kojim je vladala te se zaljubila u moć i vladanje. Naposlijetku, primarnu ljubav pronašla je u Marku Antoniju, čuvajući dio svoga srca za Egipat.

(posjeta 199 puta, 1 danas)

"Nothing in the world changes, except the props and the stage."

Published by Luka Bošković

"Nothing in the world changes, except the props and the stage."

One thought on “Moć ljubavi i ljubav za moć”

  1. Amar says:

    Fenomenalno, čestitke autoru teksta. Iščekujem još zanimljivih tekstova o naizgled neispričanim putevima prošlosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *