Fenomenalno kreativni magazin

Moć ljubavi i ljubav za moć

Nije bila zavodnica ni ljubavnica. Bila je vladarka koja je naučila jezik naroda kojim je vladala te se zaljubila u moć i vladanje.

U dinastiji Ptolemejida koji su vladali Egiptom nakon smrti Aleksandra Makedonskog, nazvanoj po prvom vladaru, generalu Ptolemeju I Soteru, rođena je 69. godine stare ere Kleopatra VII. Iako je ime Kleopatra u tadašnjem vremenu bilo često, kad god ga neko spomene uvijek se misli na ženu čija ličnost je ovjekovječena u drami Shakespearea i u ulozi Elizabeth Taylor iz 1963. godine. Život i dvije ljubavne afere Kleopatre obilježile su kraj dvije države: Rimske Republike i Kraljevine Egipat. Rimska Republika je postala Rimsko Carstvo, a Egipat samo jedna od niza njegovih provincija. Priča počinje 51. godine stare ere kada su Kleopatra i Ptolemej XIII, nakon smrti njihovog oca, postali suvladari Egipta. Tijekom trajanja Rimskog građanskog rata između Cezara i Pompeja, zadesio se i građanski rat između brata i sestre. Oba događaja okupila su sve ličnosti u Aleksandriju gdje je Pompej umro, a Cezar ubrzo započeo svoju aferu sa Kleopatrom. Njihova ljubav je Kleopatri donijela sina Cezariona i podjelu prijestolja sa njenim drugim bratom Ptolemejem XIV. Ona je posjećivala svog ljubavnika u Rimu što je bilo skandalozno za sve Rimljane jer je Cezar, čak do svoje smrti, bio u braku sa Kalpurnijom, vjernom ženom koja ga nije napuštala uprkos njegovim aferama. Iako osuđivana u rimskoj javnosti, Kleopatra je nakon Martovskih ida 44. godine stare ere pokušavala postaviti njihovog sina za nasljednika, ali nije mogla promijeniti oporuku Cezara u kojoj navodi Oktavijana kao svog nasljednika. Ona napušta Italiju u periodu dolaska Oktavijana, a potom vraća u Egipat i gdje, vjeruje se, truje mlađeg brata s ciljem vladanja Egiptom zajedno sa svojim sinom. Čini se da njena ljubavna veza sa Cezarom nije bila ispunjena ljubavlju koliko strategijom i ambicijama i jednog i drugog.

Cezar je imao i druge ljubavnice osim Kleopatre. Oboje su težili većoj količini moći i zbog toga se njihova veza, pri čitanju, doima hladnom. Toplija veza bila je sa Markom Antonijem, a počela je njegovim boravkom u Egiptu. Tri godine poslije smrti Cezara i dok je bio oženjen sa Fulvijom, on odgovara na poziv Kleopatre u Aleksandriju te biva očaran njenim bogatstvom i harizmom. Mnogi historičari smatraju da Kleopatra nije bila iznimno fizički lijepa (teško je to biti poslije incestnih veza njenih predaka), ali je svoje znanje i rječitost pretvarala u neizbježni flert. Tada je Kleopatra zatrudnila i rodila blizance: Aleksandra i Kleopatru Selenu. Iduće godine je Antonijeva žena Fulvija umrla i njegov saveznik, a Kleopatrin protivnik iz Cezarovog vremena, Oktavijan imenovao je svoju sestru Oktaviju Mlađu za ženu. Taj brak nije sprečavao posjete Marka Antonija Kleopatri te su i dalje međusobno uživali u zabavama, vinu i strastima. Njihova ljubav je izrodila novi građanski rat, između Oktavijana i Antonija. Antonije i Kleopatra su bili poraženi i prema legendama su izvršili samoubistvo kako ih Oktavijanova pobjeda ne bi razdvojila. Slučaj Kleopatrinog života i života tadašnjih rimskih vladara pokazuje koliko su pojedini historijski događaji lični i tiču se samo nekoliko ljudi. Zbog toga se Kleopatrin život i ljubavi i dan-danas pamte i prepričavaju. Kroz njen život pokušava se uvidjeti koja ljubav joj je bila najznačajnija. Cezar očigledno nije, jer je bio brzo zaboravljen i zamijenjen Antonijem. Obično se smatra da je njena početna ljubav – Egipat, jer je prva članica svoje dinastije koja je naučila jezik naroda kojim je vladala te se zaljubila u moć i vladanje. Naposlijetku, primarnu ljubav pronašla je u Marku Antoniju, čuvajući dio svoga srca za Egipat.

(posjeta 256 puta, 1 danas)
Total 1 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Luka Bošković
Web stranica | + posts

"Nothing in the world changes, except the props and the stage."

Komentar

  • Amar
    2 godine ago Odgovor

    Fenomenalno, čestitke autoru teksta. Iščekujem još zanimljivih tekstova o naizgled neispričanim putevima prošlosti.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search