Fenomenalno kreativni magazin

Vrh vrhova

Kraljica Korona je toliko uporna. Očajnički želi da nas sviju kruniše. Koliko god se trudili da je izbjegnemo, nije isključeno da će pokucati na vrata, a možda je i toliko tiho ušla da je nismo primijetili. Problem s virusom ne leži samo u krunisanju već i u tome što nam je uskratila normalno kretanje preko granica. Preporučuje se ostanak u državi u kojoj živimo. Ukoliko odlučite da napuštate zemlju u kojoj živite, idete na rizik da se možda zbog zatvaranje granica nećete moći vratiti.

Ako živite u Bosni i Hercegovini kao ja, imate jednistvenu priliku da se približite njenim ljepotama. Ima ih više nego što mislite. Trebate se samo zaputiti i istražiti.
Jedno baš tako lijepo mjesto je vrh planine Bjelašnice. Da biste došli do tog čarobnog vrha, treba vam malo kondicije i volje da se popnete. Koraci ka vrhu se ne završavaju kada dođete žičarom do odredišta. Tu tek počinje zavrtanje rukava, kao i odluka i želja da se popnete na vrh. Nije daleko do magičnog mjesta, ali ćete se zadihati jer je baš veliki uspon. Bjelašnica je visoka planina smještena u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, 25 km jugozapadno od Sarajeva. Susjedne planine su joj Igman, Ivan-planina te Treskavica i Visočica. Njezine granice na sjeveru čine tok rijeke Zujevine i planina Igman, koja se nastavlja na Bjelašnicu i dio je iste visoravni; s jugoistoka greben Hojte koji se nastavlja na planinu Treskavicu; na jugu oštru granicu čini 25 km duga dolina Rakitnice, koja Bjelašnicu odvaja od planine Visočice, a s jugozapada dolina rijeke Neretve koja je razdvaja od masiva Prenja. Sa sjevera i sjeverozapada opkoljava je brežuljast teren, kojim prolazi magistralna cesta preko Ivan- planine u Konjicu. Na zapadu sedlom bregovitog terena Ivan- planine, Bjelašnica je povezana s Bitovnjom.

Sada, kada ste odlučili da se popnete na vrh planine, penjete se malo manje od 100 m velikim usponom. S obzirom na to da sam se ja penjala odmah poslije izliječenog bronhitisa, „crkla“ sam do vrha, ali vrijedilo je. Najviši vrh je istoimeni vrh Bjelašnica 2067 m, kojeg još zovu Opservatorij po meteorološkoj stanici koja se na njemu nalazi. Ostali značajni vrhovi su Krvavac 2061 m, Velika i Mala Vlahinja 2055 m, Veliki strug 2026 m, Obalj 1896 m.

Na najvišem vrhu čeka vas fantastičan pogled i vjetrić. Ukoliko ne budete fokusirani na mobitel, imat ćete priliku da osjetite kako vam vjetrić dira kosu i lice, te ćete moći da se divite magičnom pogledu.

(posjeta 642 puta, 1 danas)
Total 1 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Lejla Motoruga
Web stranica | + posts

Svašta nam ljudi nameću da se mora. A ništa se ne mora, osim umrijeti. Ali eto, kada već svi toliko nameću da se nešto mora…onda bi najbolje bilo da svako od nas mora ispasti čovjek.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search