Fenomenalno kreativni magazin

Zahvalnost kao lijek za tugu

Svaki put kada osjetite tugu, vi razmišljate o onome što nemate, umjesto da razmišljate o onome što imate. Svojim mislima stvarate sebi tugu.

Zahvalnost  vas može motivisati i pokrenuti. Možete li biti zahvalne i na onome što niste primile a znate da ćete primiti? Ako možete biti zahvalne, možete biti i motivisane i da sretnije živite. Zahvaljujte na onome što imate, ali i na onome što ćete tek primiti. Zahvaljujte na zraku, vodi, jutru, svemu što imate od krupnih do sitnih stvari. Umjesto da razmišljate o onome što nemate, zahvaljujte na onome što imate. Idite nakon toga korak dalje. Zahvalnost doslovno preuređuje mozak.

Želite li biti sretne? Počnite od zahvalnosti. Naučno je dokazano da zahvalnost mijenja vaša emotivna stanja, nabolje. Naučnici sa Indijana univerziteta izvršili su ispitivanja na četrdeset tri osobe koje su bile na terapiji straha i depresije. Dvadeset dvije osobe su prve tri nedjelje pisale po dvadeset minuta pismo zahvalnosti. Svi ispitanici koji su pisali pismo zahvalnosti smanjili su simptome straha i depresije. Naštimali su svoj mozak na zahvalnost i pozitivne aspekte života.

Svaki put kada osjetite tugu, vi razmišljate o onome što nemate, umjesto da razmišljate o onome što imate. Svojim mislima stvarate sebi tugu. Kada ste zahvalne, nemoguće je da ste tužne. Zašto? Zahvalnost doprinosi stvaranju hormona sreće. Što ste sretnije, to se povećava nivo serotonina, a smanjuje nivo kortizola (hormona stresa). I obrnuto, ako ste pod stresom i u negativnostima, vi ne možete osjećati sreću. Gdje je uzrok? U vašem razmišljanju, stavu, percepciji, interpretaciji, mislima.

Nezahvalnost je kazna sama po sebi. Kada ste nezahvalne, vi sebe kažnjavate. Nemojte biti nezahvalne i neka to bude neko vaše pravilo. Kada ste zahvalne, vi ste sretne, kada ste nezahvalne, vi ste nesretne. Preispitajte se i vidjet ćete da je tako. Pomozite sebi namjernim fokusom  na sve ono na čemu možete biti zahvalne.

Želiš li sreću? Želiš li da se povećaju blagodati i da dobiješ ono što nemaš? Budi zahvalna, ali  sanjaj veliko kako bi velike snove dovukla  u svoju stvarnost. Za to će ti trebati velika borba, velika žrtva, i preživjet ćeš sigurno i velike boli, velika razočarenja, velike izdaje, velika podmetanja, ali šta je to naspram tvojih velikih snova? Veliko ništa. Šta je sve to naspram onoga što ti postaješ? Velika ti, veća od svega što te želi vidjeti na dnu – veća od svojih izgovora, veća od svojih neprijatelja, vanjskih i unutrašnjih. Kad narasteš, sve će biti tako malo i nebitno osim tvog života i tebe koja voli veliko, radi veliko i živi veliko.

Samo naprijed. Ti to možeš.

Tehnika: Što više  izgovarajte  u sebi hvala, hvala, hvala… (izgovarajte to u svakoj situaciji, kad god možete). Vi tako ne dozvoljavate negativnom umu da preuzima kontrolu, vi ste njega zaposlile. Vi čistite sve ono loše u sebi – mogućnost straha, prigovaranja, boli, kritikovanja, mozganja. Kad ste usmjereni na jednu aktivnost mozga, ne možete se žaliti ili tugovati… tu je vaš spas. Svemu recite – hvala. Dnevno izgovarajte što više možete “elhamdulillah ili hvala Bogu”… ujutro, kad ustanete, navečer, kad legnete, u toku dana, i vaš organizam će vam biti zahvalan, a vaš cijeli život doživjet će preporod. “Najbolja je dova hvala Allahu (izgovaranje elhamdulillah).” (Tirmizi)

Afirmacija: Hvala! Hvala! Hvala!

(posjeta 537 puta, 1 danas)
Total 2 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Alma Taletović
Web stranica | + posts

Sreća je stanje koje dobijemo na dar onda kada odlučimo da više vjerujemo svojim snovima, a manje strahovima, više Bogu, a manje svojim sumnjama.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search