Fenomenalno kreativni magazin

ZAŠTO (NE) IZDATI KNJIGU?

Ako i ne dobijete Nobelovu nagradu, Konkurs za influencere uvijek je otvoren.

Niko još nije napisao ili prekopirao i zalijepio na svoj zid suvislu rečenicu na društvene mreže, a da mu neko nije predložio da napiše knjigu.  Meni se to desilo nakon druge priče i sve dok nisam izdao knjigu, obasipali su me pitanjima: “Zašto ne izdaš knjigu! Kad će druga? Treća?”

Za četvrtu i petu više niko nije pitao, one su se podrazumijevale.

Šta mislite koliko je mnogobrojnih pitaca, uistinu i kupilo moju knjigu?

Zanemarljiv broj onih najiskrenijih koji su i mislili tako.

Zašto vam ovo spominjem? Želim vas odmah na početku upozoriti na zlonamjerne laskavce koji žele da vas uvuku u nepoznate vode i da vas tu dokrajče. To im je namjera, a vaš je zadatak da svima dokažete da ste vidra i da ćete isplivati iz svih tih virova i vrtloga koji vas očekuju kada odlučite napisati knjigu.

Jeste li se odlučili? Jeste.

Da bi izdali knjigu prvo je morate napisati, dakle završiti ono što ste započeli i zbog čega su vas nagovorili da izdate knjigu, a da bi napisali književno djelo potrebna vam je inspiracija, motivacija i znanje. Poželjno je da ste pročitali mnogo knjiga raznih žanrova i da poznajete historiju književnosti i njene smjerove. Ima mnogo talentovanih, a nedovoljno obrazovanih pripovjedača koji znaju napisati priču, a još je više dobro obrazovanih koji znaju ”pravopisati”, ali ne umiju pripovijedati. Za prve ima nade, a za druge je sve izgubljeno.

Napisali ste knjigu i ako vam je ostalo snage dobro bi bilo da je još jednom pročitate, ali kao neko drugi. Budući da ste pisac vjerovatno vam je mašta toliko moćna da možete čitati svoju knjigu iz perspektive drugog čovjeka. Svoje sam dvije knjige pročitao do kraja samo kada sam ih snimao za Biblioteku za slijepa i slabovidna lica. Nisam baš uživao kao što uživam kada pročitam poneku priču na promocijama knjiga. Dobro je dati nekim ljudima da je pročitaju prije nego je objavite, a da to ne bude samo lektor, recenzenti ili najbolji prijatelji, jer prvi su plaćeni, a prijatelji su prijatelji.  Mala je mogućnost da će vam neobjavljenu knjigu pročitati uspješni pisac ili poznavalac književnosti i dati vam dobronamjerne kritike i ukazati na greške.

Sve je spremno za objavljivanje i štampanje vaše prve knjige, ali je ostala dilema: Jedni govore da je najbolje da vam knjigu izda neki poznati izdavač, dok vas drugi plaše govoreći vam da tako nećete ništa zaraditi i da je najbolje da budete samoizdavač.

Ovdje se vraćamo na početak.  Prije nego ste počeli pisati knjigu morate odgovoriti sebi iskreno na pitanja šta vam je bila motivacija i kakav vam je cilj? Da li da zaradite novac i postanete slavni ili da ostavite budućim pokoljenjima trag svoga postojanja i jedan dio sebe? Dobro razmislite o ovome! Veoma je važno za kasnije!

Odlučili ste se za izdavača i spremni ste da vaša knjiga prođe sito i rešeto i da će to trajati nekada i više od godine dok vam jave ili ne jave da dođete da potpišete ugovor koji nećete ni pročitati,  a u kojem će stajati tih 10ak % zarade od svakog prodatog primjerka na šta ćete morati platiti porez. Ne brinite, neće to biti puno, jer bi morali prodati mnogo, mnogo knjiga. Dobit ćete od izdavača otkupnu cijenu vašeg stvaralaštva u zavisnosti od broja primjeraka koje će štampati. Ta svota će vjerovatno biti sve što ćete dobiti od vaše knjige osim ako ne bude bestseler. Tada će vas izdavač kititi kao što se harmonikaši kite na narodnim zabavama kada nekoga pogodi neka pjesma. Organizovaće vam i jednu promociju i pozvati sve ”važne” ljude i radio i TV stanice. Vaša će knjiga krenuti u svijet, a vama će ostati samo emotivna veza sa vašom knjigom jer će fizičke nestati. ”Knjiga se odvojila od autora”, ali u pogrešnom smislu, kao da je ukradena ili bolje reći jeftino prodat najljepši dio vas. 

Druga mogućnost je da nađete manjeg, ali iskusnog izdavača koji će se više brinuti o promociji i plasmanu vaše knjige. Ovu vam mogućnost toplo preporučujem iz vlastitog iskustva.

Treća mogućnost je najprimamljivija, a to je samoizdavaštvo koje zahtijeva troškove, ali i donosi zaradu, a osim toga imate punu kontrolu nad svojim djelom. Ako vaše djelo bude komercijalno možete otplatiti sve troškove i još zaraditi. Računajte da je to veliki posao koji će vam oduzeti mnogo vremena, nerava i energije, ali vam davati poticaj i podršku ljudi koji traže vaše knjige i koji dolaze na vaše promocije.

Sve što ste pročitali do sada je priča o uspjehu, a uslov za takvu priču steći ćete ako napišete knjigu koja će se ljudima svidjeti i koju će čitati. Sve ostalo je uzaludno gubljenje vremena i zadovoljavanje taštine.

Na kraju, da vas napomenem. Ako mislite živjeti od pisanja morate biti spremni umrijeti od gladi ili od stida uvlačeći se svakome i poturati svuda da bi živjeli ili preživljavali od statusa pisca.

(posjeta 1.374 puta, 1 danas)
Total 8 Votes
0

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Kemal Čopra
Web stranica | + posts

Sve prolazi, a ništa prošlo nije. Sve se rastavlja samo da bi se opet srelo i sastavilo, a ništa spojeno, ni rastavljeno ostalo nije.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search