Fenomenalno kreativni magazin

Žena koja je ostala mlada

Vriska i cika komšinice Hanke u avliji, inače vesele žene koja se vazda grohotom smijala, najavila je dolazak novog člana naše porodice. Sve je bilo spremno, bijele haljine, bijela postelja, okićeno, miris ruže posvuda. Insan bi tako poželio da ga vazda dočekuju. Đula. Tako se zvala. Adžina nova žena. A prva mu i jedina mu bila. Kad je došla bila je u čaršiji ibret. Đulina put bijaše ko mliječni put na nebu, svijetao i proziran haman da joj se zvijezde kroz kožu vidjele. Oči zelene imala, baska neke zelene, čudne, ko tabut da nosi u njima. Ruke male, dječije. A sva bila ko stasala žena. Neobična posve. Toliko je imala i oprečnosti u sebi i na sebi da nisi znao kad je dijete a kad je žena. Doveo je adžo iz drugog sela. Sjećam se boba i ružice zakačene za uho pod šamijom. Stidna. Gledat nije umjela a sve oko sebe osjećala baško da je imala neke posebne moći. A nije. Obična bila. Samo malo neobična. Više šutjela neg kazivala. I onako glasno došla uz krisku a utihla po dolasku. . .

Prošle su godine a amidžinca Đula bivala ljepšom i ljepšom. Nije rađala pa joj kazivali da je svu ljepotu sebi ostavila. Svi je u kući zvali mladom. I ostala mlada. U našoj kući. A ostalo je nakon nje i u mahali da kad je lijep da je “ko đul” biva miriše i čist i svijetao. Spreman došao ko za onaj svijet. Šta li. . .

Nešto kontam. Vrijeme nam je plaho ubrzalo da insan dan ne more ufatit. Baško Đula. Jučer se rodila. Danas dušu pustila. A već sutra će je adžo u zemlju spustit isto onako kako je dočekao. U dušeke bezbeli. Mirisne i čiste. Na rukama. Kako je i došla. U bijelo umotana. U bijelom da zanoći. Prvu noć ko prvu bračnu noć. U kaburu. Smirena od cike i vriske, za njom.

(posjeta 133 puta, 1 danas)
Total 5 Votes
1

Šta bi promjenili?

+ = Verify Human or Spambot ?

O autoru

Đenana Bajraktarević
Web stranica | + posts

Pismenost je prelazak iz vijesti u (s)vijest a svjesni mogu (ras)poznati ono(g) što jest od onog što nije.

Napišite komentar

Vaša e mail adresa neće biti prikazana

Start typing and press Enter to search